Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Niko nije prorok u svom selu-priča o Nebojši Novakoviću

Autor: FILTER/G.V.

Koliko ljudi iz Donjeg Kotorca, opština Istočna Ilidža, je dalo gol Barseloni u Ligi šampiona?

Ja znam za Nebojšu Novakovića, koji je septembra 99. savladao Ruda Hespa lobom sa nekih šesnaest metara u 71. minuti, u dresu švedskog AIK-a iz Stokholma. To ipak nije bilo dovoljno, pa su Abelardo i Dani preokrenuli rezultat i osigurali Kataloncima pobjedu.

Ne postoji srpska stranica na Vikipediji o Nebojši Novakoviću, samo engleska, švedska, njemačka, norveška i italijanska. Iz osamdesetih godina prošlog vijeka ga se sjeća uglavnom ona publika koja je pratila fudbal na dijelu Sarajevskog polja odakle je potekao, ali i ljubitelji malog fudbala. Stariji će vam pričati kako je tadašnji gigant FAMOS sponzorisao dva kluba, Famos iz Hrasnice i Bratstvo iz Vojkovića, a Bratstvo je bilo neka vrsta “pripreme” za Famos. Urednici stranih Vikipedija nisu baš u toku sa vojkovićkim prilikama, pa tako navode da je Novaković počeo seniorsku karijeru u Bratstvu iz Vojkovića 1980, a onda nastavio u Famosu iz Vojkovića (što je današnje ime Bratstva odnosno FK Vojkovića) umjesto, kako bi trebalo, u Famosu iz Hrasnice, od 1984 do 1988.

Na internetu postoji sajt posvećen turnirima u malom fudbalu koji je od 1983. do 1991. godine sponzorisala Privredna banka Sarajevo. Na njemu su entuzijasti napravili izbor snimaka iz akcija Nebojše Novakovića na tim turnirima, kao i podsjetili da je 1989. dobio specijalno priznanje “igrač koji najviše podsjeća na Asima Ferhatovića” i uvrstili ga u “kuću slavnih turnira FIS GOL”:

Godine 1988. Nebojša je prešao u tadašnji Dinamo iz Vinkovaca (od 1990. Cibalija) u kome je ostao do 1991. godine.

Prema Transfermarktu, karijera mu počinje 1991, dolaskom u švedski Vaslund, iz kog prelazi u Đurgarden, iz kog prelazi u AIK iz Stokholma, da bi na kraju odigrao tri utakmice u dresu Vasbija (danas inkorporisanog u AFC Eskilstuna. Poslednju utakmicu odigrao je protiv Malmea.

Poslije toga bio je pomoćnik trenera u Vasbiju, AIK-u, Sandefjordu, da bi 2017. postao glavni trener u Vaslundu gdje je i danas.

Prema Transfermarktu, odigrao je 20 evropskih utakmica, od čega 6 u Ligi šampiona.

Prije nekoliko godina u kafani na stadionu FK Famosa u Vojkovićima stajala je njegova slika iz nekih švedskih novina sa tekstom, isto na švedskom.

Oženjen je Gordanom, ima dvoje djece, Dejana i Danijelu, od kojih je Danijela pošla očevim stopama i igra fudbal za ženski tim AIK-a.

Povremeno se u našim novinama može naći vijest da je pomogao svom Bratstvu odnosno današnjem Famosu iz Vojkovića, a jednom-dvaput su ga intervjuisali o švedskom fudbalu i jednom kad je Željezničar igrao sa AIK-om 2017.

Ima i aktivan profil na društvenoj mreži Tviter sa 14000 pratilaca  gdje povremeno tvituje o švedskom fudbalu, Novaku Đokoviću, ali i Crvenoj Zvezdi za koju kaže oduvijek navija.

Sve ono što ne znamo o Nebojši Novakoviću može stati u knjigu. I stalo je. U knjigu od 570 strana koju je napisao švedski novinar Tomi Arvidson: NESH : Nebojsa Novakovic – den officiella biografin.

Ako sam dobro protumačio švedske sajtove, knjiga se još uvijek može kupiti po cijeni oko 10-12 evra, izašla je 2012. u izdanju izdavačke kuće “Perhaps it’s a dream”. Nije je problem nabaviti, koliko je za nas koji ne znamo švedski – pročitati.

 Zasad o knjizi znamo toliko. Negdje u Švedskoj živi naš nekadašnji komšija koji je postao legenda AIK-a, toliko da su mu posvetili knjigu dugačku kao polovina Tolstojevog “Rata i mira”.

Prema švedskom sajtu , knjiga nas vodi od predgrađa Sarajeva do gola protiv Barselone na Rasunda stadionu, a poslije i do njegove trenerske karijere. Sama knjiga je sastavljena od preko 50 intervjua sa njegovim prijateljima, članovima porodice, saigračima i legendama AIK-a. Kreće od Bratstva iz Vojkovića, a knjiga o Nebojši Novakoviću je ujedno i knjiga o AIK-u i švedskom fudbalu uopšte.

Na kraju ću biti malo bezobrazan – pričao sam sa prijateljem koji vodi jednu izdavačku kuću u Republici Srpskoj. Zanimalo me koliko bi koštala autorska prava, prevod i štampanje ove knjige na srpskom jeziku. Njegova procjena je oko 3000 do 4000 evra.

Pitanje je samo – postoji li na prostorima na kojima se govori naš jezik toliko interesovanja za ovu priču.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com