Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Mira Kaurin Trifković ostavila neizbrisiv trag u paljanskom Domu zdravlja

Autor: FILTER/V.Č.

Prim. dr Mira Kaurin Trifković, specijalista interne medicine, žena je koja je ostavila ogroman trag u radu medicinskih ustanova na području Pala.


Rođena je u Sarajevu 1949. godine gdje je i živjela sve do izbijanja rata. Osnovnu i srednju medicinsku školu, kao i Medicinski fakultet završila je u rodnom gradu. Udata, majka dvoje djece.

Počeci u radu

Po završetku Medicinskog fakulteta, zaposlila se u Domu zdravlja Pale gdje je prvo radila u područnim ambulantama Prača-Renovica-Podgrab i Mokro.

  • Tu sam stekla dragocjeno iskustvo ljekara opšte prakse jer je rad u potpunosti bio samostalan sa minimalnom opremom. Po ugovoru sa Ministarstvom zdravlja, 1979. godine, odlazim na dvogodišnji rad u Libiju. Time sam stekla uslove da po povratku budem upućena na specijalizaciju koju sam završila u roku-1985.godine. Nakon toga nastavljam rad u Domu zdravlja Pale, kao specijalista interne medicine.
Ratni i poratni period

Izbijanjem rata ostaje da radi kao ljekar u Domu zdravlja Pale.

  • To je bio jedan težak i naporan rad za mene kao i sve ostale radnike. Kadar se osipao, pa su u to vrijeme ostala samo 4 ljekara, a obim posla se naglo povećao dolaskom izbjeglica. Zdravstveni radnici su pored posla u Domu zdravlja bili obavezni odlaziti na ratište u sklopu sanitetske službe. Nedostajalo nam je svega i svakodnevno smo se suočavali sa teškim trenucima ožalošćenih porodica poginulih i ranjenih.

Za direktora Doma zdravlja Pale postavljena je 1995. godine. Ustanova je bila zapuštena, bez grijanja, sa zaostalim dugovima i neadekvatnom i zastarjelom medicinskom opremom.

  • Prostor u kojem smo radili je postao skučen jer su se morale osnovati i službe koje prije rata nisu postojale. Nismo imali niti jedno sanitetsko vozilo. Marljivo smo radili uz dobre međuljudske odnose koje smo izgradili u sklopu našeg kolektiva, korak po korak i poteškoće su se prevazilazile.

Opština Pale, pa u skladu sa tim i Dom zdravlja Pale, su bili pod sankcijama zbog čega je humanitarna pomoć koju su drugi dobijali ovdje bila uskraćena.

  • Postavljali smo zadatke i planove koje smo uspješno obavljali u saniranju objekta i nabavke opreme kao i sanitetskih vozila. Izgrađeni su objekat sa novoopremljenim odjeljenjem za ginekologiju  i pedijatriju, apoteka za vlastite potrebe i mrtvačnica , sve to iz vlastitih sredstava. Opremljeno je i odjeljenje za fizikalnu medicinu CBR takođe iz naših sredstava, dok su ostali Domovi zdravlja opremu i ostalo uglavnom dobijali donacijama.  Zbog dobrih poslovnih rezultata prvi smo ušli u program implementacije Porodične medicine i time smo dobili i sredstva za rekonstrukciju ambulante.

Za ovako veliku odgovornost i postignute rezultate, a bili su vidljivi, trebalo je mnogo ličnih odricanja, rada i požrtvovanja.

  • Kada se osvrnem na taj dugogodišnji period  rukovođenja mogu zaključiti da dobar menadžer dobrim planiranjem može uspješno voditi zdravstvenu ustanovu sa kojom će biti zadovoljni i radnici, ali i korisnici zdravstvenih ustanova.

Na funkciji direktora Doma zdravlja Pale ostala je sve do 2009. godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com