Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Matična biblioteka Istočno Sarajevo uskoro dobija prostor za skladištenje

Izvor: SRNA

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izjavila je Srni da veliki dio knjižne građe, oko 30.000 bibliotečkih jedinica nije uredno skladišteno, te da će po završetku izgradnje pozorišta dobiti prostoriju, kako bi spasili ovaj dragocjeni fond.

Kulašinac je navela da je takav dogovor postignut sa rukovodstvom opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ona je napomenula da i dalje najveći problem predstavlja nedostatak adekvatnog prostora, kako za skladištenje knjižne građe, tako i za organizovanje studijske čitaonice, mogućnost pružanja usluga za individualni rad, kao i organizovanje elektronske učionice.

“Istočno Sarajevo je Univerzitetski grad, gdje se školuje oko 8.000 studenata i nema univerzitetsku biblioteku. U zadovoljavanju obrazovnih potreba, studenti su znatno usmjereni na naše usluge i kapacitete, jer fakultetske biblioteke još ne mogu odgovoriti njihovim potrebama. Mi se svakodnevno trudimo da i u skromnim uslovima opravdamo postojanje”, rekla je Srni Kulašinac.

Kulašinac je izjavila da je trenutno u ovu biblioteku upisano 4.000 članova, da je knjižni fond isti kao i prošle godine – 118.000 knjiga, te da je prema broju naslova druga u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, u elektronskom katalogu do sada je obrađeno 63.700 knjiga.

“Obrađene su sve monografije u Odjeljenju stručne knjige, Odjeljenju beletristike i Dječijem odjeljenju. Na Odjeljenju strane knjige taj proces je u toku, ali školska lektira i knjige koje se često pozajmljuju obrađene su u elektronskom katalogu. Uskoro ćemo početi obradu serijskih publikacija”, rekla je Kulašinac.

Ona je dodala da automatizacija pozajmice knjiga znači mnogo za ovu ustanovu, i to iz dva aspekta.

“Prvi je stručni, jer smo postali brži i efikasniji u radu, imamo precizniju statistiku o posjetama, pozajmljenim knjigama i bolju komunikaciju sa korisnicima. Za korisnike je značajno jer imaju lične elektronske kartone, pa sistem vodi evidenciju o pozajmljenim knjigama, a mogu elektronski da produže rok pozajmice. Elektronskom katalogu čitaoci mogu da pristupe u bilo koje vrijeme i provjere da li biblioteka ima literaturu koja im je potrebna”, istakala je Kulašinac.

Kulašinac je naglasila da je Matična biblioteka Istočno Sarajevo objavila u 2019. godini pet štampanih knjiga, a još jedna će biti objavljena do kraja godine.

Među objavljenim štampanim izdanjima, ona je navela knjige Željka Pržulja “Sami na svijetu” prvi i drugi dio, roman Gorana Vračara “Sedmi dan”, Željka Grujića “Ubi me nejaka riječ”, te “Odbačene pjesme” Dare Sekulić.

“U toku ove godine snimili smo osam audio-knjiga, od kojih su najznačajnije Vojislav Lubarda Vaznesenje, Višnja Krstajić Stojanović Ne plači za Sarajevom, Momo Kapor Una i Ljubavne priče, Vojislav Maksimović Zbogom, Austrijo. Još dvije audio-knjige ćemo uraditi do kraja godine”, navela je Kulašinac.

Kulašinac napominje da su se na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavili Željko Pržulj i Goran Vračar, sa tri knjige, da su promocije bile dobro posjećene, a sve je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

“Tom posjetom smo obogatili fond za 220 novih knjiga, simbolično u odnosu na naše potrebe, a trudimo se da knjige kupujemo i tokom cijele godine”, navela je Kulašinac.

Kulašinac ističe da su najviše ponosni na Dječije odjeljenje, te da ono predstavlja cjelinu za sebe, mjesto gdje djeca vrlo rado dolaze, učestvuju u radionicama, sekcijama i kursevima, a zaposleni se trude da naprave brojne sadržaje za najmlađe sugrađane.

Ona je napomenula da su u proteklom periodu pokrenuti kursevi ruskog i kineskog jezika za djecu, te grčkog jezika za odrasle, za koji je upis u toku.

“Do sada smo imali veliki broj promocija kako domaćih, tako i autora iz Srbije. Trudimo se da predstavimo pisce koje naši čitaoci žele vidjeti i čuti uživo, pa smo ove godine promovisali novu knjigu Bogdana Stevanovića Blogdana i Brankice Damjanović. Imali smo promociju antologije Žensko pero, zbirku aforizma koje su napisale žene”, dodala je ona.

Ona je istakla da su značajne i promocije domaćih autora, među kojima Gorana Vračara, Željka Pržulja i Saše Kneževića.

Kulašinac kaže da su, osim promocija knjiga, značajni i drugi kulturni događaji koje organizuje Matična biblioteka kao što su izložbe o književnosti i pismenosti ili upoznavanje sa kulturom drugih naroda, kao što je manifestacija “Vezeni most” koju organizuju sa Ambasadom Kine.

“Trudimo se da prisustvujemo svim stručnim skupovima u Republici Srpskoj i regionu, te da na taj način predstavimo rad naše ustanove”, istakla je Kulašinac.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com