Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

KPZ KULA: Projekcije filmova za ženske zatvorenike

Izvor: SRNA

U okviru Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” organizovane su specijalne projekcije dokumentarnih i igranih filmova za ženske zatvorenike Kazneno-popravnog zatvora /KPZ/ Kula.

Vaspitač u KPZ Branko Pjević rekao je Srni da je na ovogodišnjoj projekciji bilo 11 osuđenih lica – 10 zatvorenica i jedan maloljetnik.

Te projekcije i druga kulturna dešavanja koja iniciram u zatvoru u velikoj mjeri utiču na resocijalizaciju zatvorenica i naša iskustva u tom pogledu su veoma pozitivna”, istakao je Pjević, koji je po struci antropolog i etnolog.

On kaže da odabir filmova za ova lica je veoma delikatan, pa postoje striktna pravila šta se može, a šta se ne može prikazivati da ne bi došlo do neželjnih reakcija.

Teme poput nasilja, diskriminacije, ubistava ili bilo kojih drugih oblika zločina ili krivičnih radnji ne dolaze u obzir. Uglavnom su to filmovi koji ispunjavaju umjetničke kriterijume, ostavljaju pozitivne utiske i donose plemenita osjećanja kod ove naše zatvorske publike, dodao je Pjević.

Pjević napominje da je ovako kvalitetno i edukativno ispunjeno slobodno vrijeme zatvorenika, dobar put za njihov budući život po odsluženju zatvorske kazne.

Mi i u krugu zatvora organizujemo bogat kulturni život čiji je cilj afirmacija i razvijanje sopstvenih kreativnosti kod osuđenih lica”, kaže Pjević.

On dodaje da unutar zatvora, iza rešetaka, postoje različite sekcije, organizuju predavanja, kulturno-prosvjetni rad i druge aktivnosti koje spadaju u domen radne terapije, a uključuju izradu ručnih radova, likovno stvaralaštvo, literarne radove, izložbe, manje predstave i slično.

Umjetnički direktor i selektor “Prvog kadra” Aleksandra Mitrić Štifanić kaže da su specijalne projekcije filmova za osuđenike u KPZ Kula već duži niz godina redovan dio pratećeg programa Festivala.

Mislim da je ovakav pristup tim licima veoma interesantan i jedinstven u svijetu. Prema mojim informacijama, ne postoji neki drugi festival koji organizuje programe ovog tipa, što je od koristi i na zadovoljstvo Festivalu, ali i licima koja služe zatvorske kazne”, ističe Štifanićeva.

Ovogodišnji 13. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” održan je od 11. do 16. novembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com