Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo – grad ambasadora

Autor: FILTER/ M.K.


Stanovnici Istočnog Sarajeva, u odnosu na one koji žive u nekim drugim gradovima u BiH, imaju veću šansu da postanu ambasadori.


Po gradovima iz kojih trenutni ambasadori BiH u svijetu dolaze, prednjači upravo Istočno Sarajevo.


Grad od 60 hiljada stanovnika ima šest ambasadora!

Siniša Berjan


Siniša Berjan je ambasador BiH u Japanu. Nerezidentno pokriva i Republiku Koreju.
U Japan je otišao sa mjesta prorektora za nauku, istraživanje i inovacije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i rukovodioca Katedre za agroekonomiju i ruralni razvoj na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Slaviša Ćeranić


Slaviša Ćeranić je ambasador BiH u Rumuniji.
Prethodno je radio u Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju, Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju, USAID-u, Direkciji za evropske integracije… Diplomirani je ekonomista.

Biljana Gutić – Bjelica

Biljana Gutić-Bjelica je ambasador BiH u Mađarskoj.
Prethodno je bila ambasador u Kanadi. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Radila je u Ministarstvu inostranih poslova BiH, stalni je predstavnik BiH pri Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju, a bila je i generalni sekretar Državne komisije BiH za UNESKO.

Milica Ristović – Krstić

Milica Ristović – Krstić je ambasador BiH u Grčkoj.
U Grčku je otišla sa mjesta višeg asistenta na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na užim naučnim oblastima Opšta elektrotehnika i Automatika i robotika. Istovremeno je bila i odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža.

Marko Milisav

Marko Milisav ambasador je BiH u Kanadi. Nerezidentno pokriva i Republiku Kubu.
Diplomirani je politikolog za međunarodne poslove. Radio je u Fondu za dječiju zaštitu Republike Srpske, bio v.d. direktora Centra za socijalni rad Bijeljina. Obavljao je funkciju predsjednika Sindikalne organizacije Fonda za dječiju zaštitu i bio član Nadzornog odbora Sindikata uprave RS.Kao stručnjak za analizu i opservaciju izbornog procesa učestvovao u domaćim i međunarodnim posmatračkim misijama (Ukrajina 2013. i 2015 godine, Kosovo 2010. i 2014. godine).


Željko Samardžija

Željko Samardžija biće ambasador BiH u Rusiji.
Karijerni je diplomata zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova na mjestu načelnika službe za analitiku i informisanje. Bio je i savjetnik i šef kabineta člana Predsjedništva iz Republike Srpske, generalni sekretar Predsedništva BiH, šef kabineta srpskog zamenika ministra inostranih poslova…


Bosna i Hercegovina ima 45 ambasada, odnosno diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu na rezidentnoj osnovi. Ambasadori u ovih 45 zemalja nerezidentno pokrivaju mnogo više zemalja i to su diplomatsko-konzularna predstavništva na nerezidentnoj osnovi.

BiH u svijetu ima i šest diplomatskih misija. Naš sugrađanin Mitar Kujundžić je u Misiji BiH pri EU u Briselu na poziciji ministra-savjetnika.

Od ukupno 45 ambasadora BiH u svijetu, njih šest je na nove funkcije otišlo iz Istočnog Sarajeva.

Za grad od 60 hiljada stanovnika, dobar procenat!

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com