Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Informacija o razlozima smanjenja dotoka vode

Dio stanovnika opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, u proteklih mjesec dana, primjetio je da je pritisak vode dosta oslabio, kao i da ga u pojedinim periodima nema nikako. Pojavilo se dosta neprovjerenih informacija vezano za slabiji dotok vode, a povodom tih glasina iz KP “Vodovod i kanalizacija” a.d. Istočno Sarajevo stiglo nam je vanredno saopštenje koje objavljujemo u cjelini.

Poštovani potrošači,

Uzimajući u obzir probleme sa kojima smo suočeni, a tiču se vodosnabdijevanja opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, smatramo da je neophodno da Vas jasno i detaljno upoznamo sa trenutnom situacijom. Iako smo do sada svakodnevno obavještavali građane, mišljenja smo da bi podrobnije pojašnjenje otklonilo mnoge nedoumice koje imaju krajnji korisnici naših usluga.

Ove godine smo suočeni sa najtežom hidrološkom situacijom od početka poslovanja našeg preduzeća. Kao posljedica dugog sušnog perioda, došlo je do smanjenja izdašnosti na izvorištu Tilava sa kojeg se snabdjevaju Opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Izdašnost izvorišta Tilava smanjena je sa maksimalnih 220 l/s na 74 l/s koje nije zabilježeno od uspostavljanja vodovodnog sistema Istočno Sarajevo, što je nedovoljno da bi se snabdijele dvije opštine na kojima je prosječna dnevna potrošnja 140-150 l/s, a prosječna noćna 80 l/s (maksimalna dnevna potrošnja dostiže i do 180 l/s).

Zbog navedenog problema, kako bi očuvali sam sistem, prvenstveno Filtersko postrojenje Tilava i primarni cjevovod, neophodno je prigušenje glavnog transportnog cjevovoda u noćnim satima radi
smanjenja potrošnje vode i akumuliranja dovoljne količine vode za naredni dan
i to u periodu od 23:00-05:00 časova. Kako pomenuta mjera nije davala dovoljno efekta, prigušenju glavnog transportnog cjevovoda pristupa se od 21:00. ako prevelika potrošnja i zalihe vode ne zahtjevaju ranije obaranje pritiska, a sve u cilju zaštite vodovodnog sistema.

Posljedica prigušenja glavnog transportnog cjevovoda je smanjenje pritiska i dotoka vode na svim ograncima, odnosno naseljima koji su na gravitacionom cjevovodu, ulice Cara Lazara, Cara Dušana, dio Karađorđeve, dio Vuka Karadžića, dio naselja Toplik (cjevovod Ø 200 mm), Donje Mladice i manji dio ulica Spasovdanska i Hilandarska kao i ostalim potrošačima koji su na pumpnim stanicama i rezervoarima, izuzev potrošača koji se snabdjevaju sa rezervoara „Križ“ sa kog se snabdijeva vodom prioritetni potrošač bolnica Srbija.

Takođe želimo da demantujemo sve špekulacije o prodaji vode Kantonu Sarajevo kao uzroku nestašice vode.

KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo i KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo su imali sporazum o prodaji viška vode Kantonu Sarajevo na lokaciji transportnog cjevovoda Ø 500 mm, lokalitet Đukića potok, koji je bio na snazi do maja mjeseca 2018-te godine. Tada je saradnja prekinuta i nije obnavljana do današnjeg dana. Jedino mjesto na kojem isporučujemo vodu Kantonu Sarajevo je naselje Novakovići u Donjem Kotorcu ( 10 domaćinstava, što nikako ne može ugroziti vodovodni sistem Istočno Sarajevo) u zamjenu za kupovinu vode od Kantona Sarajevo na prevoju Vraca (kuće oko raskrsnice Vraca), gdje nismo u mogućnosti snabdjeti potrošače iz sistema Tilava.

S obzirom na činjenicu da se do sada nismo susretali sa ovakvom situacijom, obavještavamo naše korisnike da ćemo u narednom periodu evidentirati sve kritične tačke koje su imale problema sa snabdijevanjem i uložiti sve raspoložive resurse za iznalaženje rješenja kako se ovakvi problemi ne bi dešavali u budućnosti. U razmatranje uzimamo mogućnost dovođenja novih količina vode u naš sistem radi obezbjeđivanja dovoljnih količina. Javnost će biti obavještena o svim aktivnostima koje budemo provodili s ciljem rješavanja postojećih poblema.

Svjesni svih problema i poteškoća sa kojima se naši krajnji korisnici suočavaju tokom perioda otežanog vodosnabdijevanja, molimo cijenjene potrošače na strpljenje i razumijevanje.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com