Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

DOBROVLJNI DAVAOCI KRVI: Nama ne smeta a nekome možemo produžiti život

Autor: FILTER/M.K

Gradsko Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi danas je organizovalo akciju u Istočnoj Ilidži.

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina. Od odluke da se krv daruje, do konačnog cilja, potrebno je ispuniti nekoliko koraka. Važno je utvrđivanja nivoa hemoglobina jer postoje jasne granice na osnovu kojih se odlučuje može li neko darovati krv.

Za žene je donja granica 125, za muškarce 135. Ukoliko se zadovolji taj pregled, davaoc prelazi na mjerenje pritiska, slušanje rada srca i pluća. Ljekar porazgovara sa davaocem o njegovom opštem stanju i onda se može dati krv“, pojašnjava dr Jelena Stojanović – Lukić, šef Službe transfuzije Istočno Sarajevo.

Pregled

Dobrovoljni davaoci pozivaju sve koji su u mogućnosti da im se pridruže i učestvuju u stalnom obnavljanju zaliha krvi u Istočnom Sarajevu.

 „Smatram da je to dobro i da ću biti srećan ako pomognem nekome. Pozvao bih sve koji mogu da daruju krv, posebno moje vršnjake“, kaže Pavle Krajišnik, 18-ogodišnjak koji ove godine prvi put daruje krv.

 „Humano je davati krv i svako ko je zdrav ko može, mislim da bi trebao dati krv jer tako pomažemo drugim ljudima“, poručuje Goran Motika.

 „Zašto ne bih kad mogu nekome pomoći i produžiti život, a meni ne smeta“, kaže Siniša Šuvajlo.

Darivanje krvi

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Istočno Sarajevo postoji 24 godine. Popularizacija dobrovoljnog davalaštva i promocija prava svih davalaca osnovni im je cilj. Planiraju i elektronsku evidenciju svake darovane doze krvi.

To konkretno znači da će svaki davaoc u svakom trenutku moći da zna gđe je njegova krv i šta se sa njom radi. Baza će biti jedinstvena, transprentna i značajna za naše davaoce“, rekla je Jelena Turuntaš, član  Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Istočno Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com