Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

GTI kec-automobil kog su svi željeli

Kako se automobil pretvara u legendu? U najkraćim crtama, odgovor na ovo pitanje vodi u dva pravca. Ili je to automobil koji su svi imali, ili pak onaj kog su svi željeli. Zahvaljujući fabrici u Vogošći, Golf 1 je postao i lokalna legenda, ali je pravi objekat želja bio kilometrima zapadnije, u Volfsburgu i zvao se Golf GTI. Od kada je predstavljen 1975. godine, pa sve do danas, ovaj automobil je postavio i održavao zlatni standard svoje klase i tako postao jedna od Folksvagenovih najvećih ikona.

S obzirom da osnovna verzija Golfa 1 od 50 KS u to vreme nije imala disk kočnice naprijed, već doboše, da nije bilo servo pojačivača, električnih prskalica šoferšajbne, grijača zadnjeg stakla, rikverc svjetala i da su gume bile dijagonalne, GTI je izgledao kao vozilo sa druge planete.

Poenta je bila da se ponudi praktičan auto koji će biti upotrebljiv za svakodnevne aktivnosti, ali sa performansama sportskih mašina.

Umjesto standardnih 75 KS benzinac zapremine 1,6 litara je postizao čak 110 konjskih snaga. Sa današnjeg aspekta to nije mnogo, ali u to vrijeme na 810 kilograma teškom autu je bilo više nego munjevito. Maksimalna brzina mu je bila 182 km/h, a iz stanja mirovanja do “stotke” je stizao za 9,2 sekunde.

GTI se vizuelno dosta razlikovao od klasičnih verzija. Imao je šire trinaestice dimenzija 175/70, crveni okvir na prednjoj masci, spojler ispod prednjeg branika, kao i crnu foliju na vratima gepeka. Unutra su to bile sportske “kadice”, instrumenti sa obrtomjerom, aluminijumski trokraki volan i ručica mjenjača u obliku golf loptice. Kadar iz marketinškog odjeljenja nije predviđao svijetlu budućnost za Golf GTI, ali, desilo se upravo suprotno – auto je vrlo brzo postao veoma popularan, ne samo među sportistima koji su ga masovno koristili na auto-trkama, već i među tjunerima.

Golf GTI bio je prepoznatljiv po brojnim detaljima, ali se dva ipak posebno ističu. U pitanju su karirana sjedišta i ručica mjenjača u obliku loptice za golf. Za njih je odgovorna prva Folksvagenova dizajnerka Gunhild Liljekvist. Prije dolaska u Volfsburg 1964. ocrtavala je porcelan i dizajnirala kutije za bombone.

S obzirom na prethodno iskustvo, bila je donekle suzdržana i nije dozvolila da se njen rad pretvori u karikaturu sa retrovizorima. Njene ideje su evoluirale u dva sitna, jednostavna elementa. Inspiraciju za karirana sjedišta našla je u svojim putovanjima po Velikoj Britaniji, u šablonima kvalitetnih tekstilnih materijala na koje je nailazila. Ideja o golf loptici na ručici za mjenjač je došla mnogo spontanije nego sjedišta. “Samo sam glasno izrazila moje asoscijacije na sport. Šta mislite o golf loptici?”.

Njene inovacije u svetu automobila se nisu zaustavile na enterijeru GTI-ja. Kroz stvaranje jedinstvenog Golfa otkrila je bisernu foliju koja se preliva na podlogu automobila kako bi dobila posebnu završnicu. Ova njena inovacija je dovela do detalja koji je danas nezaobilazan u automobilima – metalik boju.

GTI kec predstavlja neku vrstu dinamične vremenske kapsule za sve one vozače koji bi da se vrate na ono što auto zaista jeste.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com