Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

Vakcinacija protiv gripa počeće do 10. novembra

Autor: FILTER/ M.K

Sezona gripa kod nas počinje u novembru i traje do aprila.Ljekari upozoravaju na povećan oprez.

Od virusa gripa oboljeti mogu svi, ali posebno su ugrožene osobe starije od 65 godina, pacijenti na hemodijalizi, pacijenti sa oslabljenim imunološkim sistemom, dijabetičari, hronični bolesnici i djeca u predškolskim ustanovama.

Dr Žanka Eranović, načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti u Bolnici „Srbija“ upozorava na moguće komplikacije koje virus gripa izaziva u organizmu.

Upala uha, sinusa, pluća koja može biti primarna virusna i sekundarna bakterijska, kostobolja, problemi sa srcem i drugim organima. Naročito su osjetljive starije osobe sa padom imunih opštih snaga i u slabijoj kondiciji. Oni se mogu oporavljati mjesecima jer je plućna funkcija opterećena.

Eranovićeva kao važne preventivne mjere navodi dovoljno sna, vitamina, toplih napitaka, šetnju te izbjegavanje bliskog kontakta u zatvorenom kolektivu.

Najbolja prevencija je ipak vakcinacija.

U Institutu za zaštitu javnog zdravstva potvrđuju da vakcine uskoro stižu a da bi vakcinacija u svim domovima zdravlja trebala početi krajem naredne sedmice.

Nabavljeno je 15 hiljada doza za kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju i oni se vakcinišu u domovima zdravlja. Nabavljene su i 3 hiljade vakcina za one koji se žele vakcinisati po ličnom izboru, a za to će platiti 22 KM, rekla je u izjavi za Elta televiziju dr Nina Rodić-Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS.

Oni koji se vakcinišu po ličnom izboru to će moći uraditi u Institutu za javno zdravstvo RS svaki dan od 8 do 14. Nije potrebna nikakva dokumentacija osim zdravstvene kljižice u koju bi bilo dobro da se upiše evidencija o vankcinaciji.“

Sve zdravstvene ustanove u RS Institutu za javno zdravstvo Srpske od početka oktobra do kraja aprila dostavljaju sedmične izvještaje o pojavi gripe i sličnih oboljenja.

Samo u periodu od 21. do 27. oktobra prijavljeno 560 oboljenja sličnih gripi, te 3 oboljela od teške akutne respiratorne infekcije.

Ko ima pravo na besplatnu vakcinu?

Pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, pacijenti koji su liječeni kardiohiruškim metodama liječenja, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibrioze pluća.

Pravo na besplatnu vakcinu takođe imaju zaposleni na infektivnim klinikama, i jedinicama intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa hemoterapijom i domovi za lica sa posebnim potrebama.

Filter 2019