Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Adaptacija zgrade KC Pale, planovi za dvoranu i “Orlovaču”

Autor: FILTER/ V.Č.

Vanjski radovi na adaptaciji zgrade Kulturnog centra Pale ulaze u završnu fazu. Do sada je urađena nova fasada, zamijenjena je kompletna stolarija, sanirani su mokri čvorovi te krov.

Planirano je i uređenje trotoara ispred zgrade.

Radovi se finansiraju iz kreditnih sredstava Grada Istočno Sarajevo.

Direktor Kulturno-sportskog centra ”Pale” Miroslav Simović u izjavi za “Filter” kaže da je pri vanjskim radovima uočeno da je neophodno uraditi i neke unutrašnje, kako bi se postigao novi i bolji izgled objekta.

“Pri nedavnoj posjeti gradonačelnika, obišli smo unutrašnje prostorije i složili se da je najneophodnije obnoviti kino-pozorišnu salu. Dogovorili smo se da Grad snosi i troškove unutrašnje rekonstrukcije. Uputio sam zahtjev za dodatna sredstva i čekamo odgovor, koji bi trebali dobiti ove sedmice. Vjerujem da će odgovor biti pozitivan jer sam takav utisak stekao prilikom razgovora sa gradonačelnikom“, rekao je Simović.

Kulturni centar Pale

Govoreći o radu Kulturno-sportskog centra, Simović je podsjetio da je pri dolasku na mjesto v.d. direktora zatekao problem sa parketom u dvorani “Peki”.

Prilikom održavanja ”’EJOF”- a oštećen je parket visokog kvaliteta. Led je oštetio parket i to je tako stajalo nekoliko mjeseci. Odmah smo krenuli u sanaciju a tada su dolazak najavile muška i ženska odbojkaška reprezentacija Srbije. Zahvaljujući načelniku opštine Pale u rekordnom roku smo sanirali parket. Ipak, u dvorani imamo problema sa mokrim čvorovima a to je curenje vode u garažu. To traje već godinama. Sada smo u fazi razgovora sa načelnikom u vezi sa rješavanjem ovog problema”.

Miroslav Simović

Simović kao jednu od mogućnosti navodi zatvaranje garažnog prostora dvorane.

Tako možemo dobiti prostor od oko 2 500 kvadratnih metara koji će biti na raspolaganju za iznajmljivanje ili za pokretanje određene djelatnosti nas kao firme. Za sada najviše je zainteresovanih da se otvori karting klub, rekreacija za sve posjetioce. Mislim da bi to bila dobra turistička ponuda“, kaže Simović.

Mnogo je, otkriva, planova i za pećinu ”Orlovača”. Već od naredne godine planirano je otvaranje suvenirnice, te asfaltiranje pristupnog puta.

Filter 2019