Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Puštena u rad fotonaponska elektrana vrijedna 92.000 KM

Izvor: Srna

Na zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo danas je puštena u rad fotonaponska elektrana koja bi trebala da doprinese znatnoj uštedi električne energije, čiju je izgradnju finansirala EU sa 92.000 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je zgrada Gradske uprave prvi objekat u BiH na kojem je u okviru projekta “EU za lokalne zajednice” postavljena fotonaponska elektrana koju finansira EU, a projekat realizuju Centar za promociju civilog društva i njemačka organizacija “Help”.

On je naglasio da Gradska uprava ima izuzetnu saradnju sa predstavnicima EU u BiH, a rezultat te saradnje je i ovaj projekat čime se postiže manji nivo zagađenosti vazduha, energetska efikasnost, ušteda energije i ekonomičnije poslovanje Gradske uprave.

“Veoma je bitan dugoročni efekat ovog projekta, jer će Gradska uprava za utrošak električne energije uštedjeti u budžetu oko 30.000 KM godišnje, što je za 10 godina 300.000 KM koje će usmjeriti prema građanima”, rekao je Ćosić.

On je podsjetio da Gradska uprava, osim ovog projekta, sa EU radi na projektu biciklističke staze od Bistrika u Sarajevu do opštine Pale, čime se pokazuje da mogu postojati političke razlike, što je normalno, ali da nema razlika kada je riječ o interesu građana.

Ćosić kaže da je Istočno Sarajevo sa Sarajevom dio projekta “100 gradova u Evropi sa nultom emisijom ugljendioksida” i da današnje puštanje u rad solarne elektrane doprinosi tome.

Šef kooperacije u Delegaciji EU u BiH Stefan Eler rekao je da je ovaj projekat početak jedne aktivnosti EU u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je ideja o 100 gradova bez emisije stakleničkih gasova veoma važna, čemu doprinosi i ovaj projekat, a sve s ciljem da u narednih 10 godina Istočno Sarajevo i Sarajevo nemaju emisiju štetnih gasova.

“To je dostižno, ali je potreban angažman svih nas”, poručio je Eler.

Direktor Centra za promociju civilog društva Aida Daguda naglasila je da je ovo još jedna prilika da proslave zajednički poduhvat, te primjer dobre saradnje organizacija civilnog društva, predstavnika vlasti i EU.

Ona je rekla da su ovakvi projekti okrenuti budućnosti i boljem životu građana u BiH.

“U BiH je najveći problem odlazak mladih, a ako ih želimo zadržati vrijeme je da se okrenemo budućnosti i vrijednostima EU”, poručila je Daguda.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com