Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /латиница

Од јануара поново се уводи служење војног рока у Хрватској

Извор: Срна

Хрватска ће од 1. јануара наредне године поново увести служење војног рока, а према досадашњим сазнањима, обука ће се одвијати у касарнама у Пожеги, Сињу и Книну.

За војни рок постоји политичка одлука, а Министарство обране ради на измјенама закона о одбрани и о служби у Оружаним снагама, те правилницима који ће бити основ за то да већ од почетка сљедеће године први војници крену на обуку, пише “Нови лист”.

Још није одлучено да ли ће војни рок трајати два или три мјесеца. Ако би се ишло на прву варијанту, онда би то подразумијевало само основну пјешадијску обуку.

Уколико би војни рок трајао три мјесеца, онда би током трећег мјесеца војници ишли на неки облик специјалистичке обуке у копненој војсци, ваздухопловству и противваздушној одбрани или морнарици.

Хрватска војни рок није укинула, већ га је 2008. године само замрзнула тако да све то неће бити покретано од нуле јер већ постоји законодавство, али и пракса по којој се обука одвијала до прије 16 година.

Из Министарства су истакли како ће покушати да кроз разне промотивне акције подстакну да се што већи број обвезника одлучи за класичну војну обуку.

Такође, војни рок ће бити могуће и одгодити, попут оних који послије средње школе упишу факултет.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com