Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Фонд у потпуности финансира хитну здравствену заштиту, грађани не плаћају ни патриципацију

Извор: Филтер

Фонд здравственог осигурања Републике Српске у потпуности финансира хитну здравствену заштиту у службама хитне помоћи и за осигуране и за неосигуране грађане Републике Српске.

То значи да су грађани ослобођени и плаћања партиципације, јер ФЗО РС у цијелости финансира хитне здравствене услуге.

Из Фонда здравственог осигурања обраћају се јавности са овом информацијом јер, како наводе, грађани им се често јављају са питањем да ли се у службама хитне помоћи наплаћује партиципација.

“Уколико се деси да се наплати партиципација или пуна цијена услуге у хитним случајевима, осигураник има могућност да поднесе захтјев за рефундацију трошкова, али и да поднесе пријаву повреде права како би контролори Фонда могли да утврде због чега је услуга наплаћена”, наводе из Фонда.

Позивају грађане да користе све механизме предвиђене за заштиту права, попут пријаве повреде права не само када је ријеч о евентуално наплаћеној партиципацију у хитним случајевима, него и уколико сматрају да се неко од законом дефинисаних права не поштује у пракси.

“Пријаве повреде права су конкретни инструменти заштите интереса осигураних лица и начини да контролори Фонда утврде да ли је у здравственој установи дошло до кршења права. Такође, осигураници увијек могу да контактирају и заштитнике права осигураних лица у свим филијалама Фонда уколико сумњају да је прекршено неко њихово право из здравственог осигурања или уколико им је потребна информација, савјет и слично”, додаје се у саопштењу.

Иначе, Фонд здравственог осигурања припремио је и измјене Правилника о поступку коришћења здравствене заштите у Републици Српској којим се дефинишу и рокови важења упутница за болничко лијечење које прописују љекари у службама хитне помоћи или доктори медицине из специјалистичко-консулативне здравствене заштите. Тако да су сада предложеним измјенама рокови важења ових упутница, које се издају у хитним ситуацијама, 24 сата, док и даље упутница издата од стране породичног доктора за болничко лијечење важи 30 дана.

Приједлог правилника који предвиђа поменуте измјене усвојио је недавно и Управни одбор ФЗО РС, а требало би да ступи на снагу осмог дана од објаве у Службеном гласнику РС.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com