Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

У суботу у Палама Републичко такмичење екипа Црвеног крста у пружању прве помоћи

Извор: Филтер

Црвени крст Републике Српске у суботу 8. јуна 2024. године реализоваће XXVII Републичко такмичење екипа Црвеног крста из пружања прве помоћи уз реалистички приказ повреда, стања и обољења, које ће окупити 13 екипа подмлатка и омладине Црвеног крста из Републике Српске.

На конференцији за новинаре, одржаној данас у сједишту Црвеног крста Републике Српске, представљен је концепт организације такмичења, за чије потребе је формиран организациони одбор састављен од волонтера и професионално запослених лица у структури Црвеног крста Републике Српске.

Сарадник за област прве помоћи у Црвеном крсту Републике Српске Миљан Клачар рекао је новинарима да је свечано отварање Републичког такмичења екипа Црвеног крста планирано на паљанском шеталишту „Променада“ испред зграде поште са почетком у 11.00 часова.

„Окупљање екипа почиње од 09.00 часова, основне припреме полигона који ће бити постављени у дворишту Основне школе „Пале“, те постројавање екипа на шеталишту и велики дефиле учесника и организатора шеталиштем, улицом Милана Симовића до дворишта основне школе. Цјелокупно такмичење и сви полигони биће постављени у дворишту школе, гдје ће у 17.00 часова бити одржано званично затварање и додјела пехара и медаља награђеним екипама“, истакао је Клачар.

Према његовим ријечима, на такмичењу ће учествовати шест екипа подмлатка које чине ученици основних школа и седам екипа омладине, које представљају ученици средњих школа из Републике Српске.

„Ове године такмичари ће своје знање и вјештине имати прилику да покажу на пет радних и два рекреативна полигона, а за главног судију такмичења одабрали смо дугогодишњу волонтерку, инструктора прве помоћи докторицу Ружицу Савић из Приједора. Очекујемо квалитетно такмичење, с обзиром да екипе које долазе као побједници регионалних такмичења оцијењене су високим оцјенама, показале су одлично знање и вјештине, тако да очекујемо неизвјесност до самог краја и оно што је важно да истакнемо, фаворита нема, сви су побједници јер су сви одлични у пружању прве помоћи“, рекао је Клачар.

Он је додао да је републичко такмичење из прве помоћи прилика да млади усавршавају своје вјештине, стекну нове пријатеље, размјене искуства и боре се за пласман на наредни корак такмичења, а то је такмичење у пружању прве помоћи на нивоу Босне и Херцеговине.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић нагласио је да Црвени крст Републике Српске континуирано биљежи одличне резултате на пољу прве помоћи и да 27 година успјешне реализације републичког нивоа такмичења из ове области је примјер успјешности саме организације.

„Црвени крст Републике Српске  улаже максималне напоре у реализацију обука из прве помоћи, како за возаче које спроводимо посредством општинских и градских организација, тако и кроз обуку радника, радног особља и младих. Само у 2023. години обучили смо 12.828 кандидата за полагање возачког испита, као и 592 радника за пружање прве помоћи на радном мјесту. Процес обуке из прве помоћи годишње прође преко 1.300 ученика основних и око 900 ученика средњих школа. То су све показатељи доброг рада у области прве помоћи, али увијек може боље и увијек тежимо ка томе. Републичко такмичење из прве помоћи је круна свих нивоа организованости, од школског, преко општинског и регионалног до републичког“, каже Лазић и додаје да републичко такмичење није само прилика да се млади такмиче и освајају бодове, него да се усавршавају и да уче једни од других.

Према његовим ријечима, организацијом републичког такмичења из прве помоћи Црвени крст Републике Српске настоји да јавности представи важност познавања и правилног пружања прве помоћи, јер прва помоћ спашава живот!

Према планираној сатници, свечано отварање такмичења планирано је у 11.00 часова на шеталишту „Променада“, свечани дефиле од 11:15 часова, а почетак рада на полигонима у 11:30 часова у дворишту ОШ „Пале“. У периоду од 16.45 до 17.00 часова планиран је завршни рад судија и комисија, те проглашење побједника и додјела награда првопласираним, другопласираним и трећепласираним на такмичењу. Затварање такмичења ће бити уприличено испред улаза у ОШ „Пале“.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com