Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Страдање Срба у Жепи – 32 године жали и патње за 45 невиних бораца

Извор: РТРС

У Жепи код Хан Пијеска данас је служен парастос, прислужене су свијеће и положени вијенци у знак сјећања на 32 године од погибије 45 српских бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату. Они су мучки убијени у кланцу у засједи коју су им, упркос претходном договору, поставили припадници бошњачко-муслиманских снага.

– Када смо дошли овдје у највећи кланац, почеле су борбе са свих страна борби. Нису нас нигдје гађали са веће удаљености од 100 метара, чак и мање, а нисмо били у могућности да дјелујемо. То вам говори да Срби поштују договоре, за разлику од наших комшија који су све договорили, а на крају нису испоштовали – рекао је Бошко Томић, учесник колоне и изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Ранко Минић, потпредсједник Предсједништва Борачке организације Пале истакао је да је дан страдања Срба у Жепи црни дан за општину Пале.

– На тај дан је погинуло 45 бораца, најбољих синова наших који су од првог дана стали у редове Војске Републике Српске и положили своје животе у темеље наше Републике – навео је Минић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com