Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

СПЦ прославља Спасовдан

Извор: Филтер

Српска православна црква и њени вјерници данас празнују Спасовдан, празник који се сматра најсрећнијим даном у години.

На овај дан не треба радити никакав тежак посао, већ се треба одморити и посветити породици.

Вазнесење Господње или Спасовдан је велики празник за који се вјерује да може да спаси кућу од невоље, а дјецу од болести.

Људи су почели да га славе и посебно цијене још у вријеме цара Душана. Сматра се да није случајно што је чувени Душанов законик обнародован 1349. на Спасовдан, а на исти празник и допуњен 1354. године.

Спасовдан, познат и као Вазнесење Господње, прославља се као дан када се Исус Христос, након васкрсења, узнео на небо пред својим ученицима.

Икона Спасовдана уноси свјетлост и духовну снагу у ваш дом, подсјећајући вас на значај овог светог празника.

Спасовдан, или Вазнесење Господње, слави се 40 дана након Васкрса и представља једно од најважнијих хришћанских празника.

На овај дан, према вјеровању, Исус Христос се узнио на небо, чиме је завршио своје земаљско послање и отворио врата вјечног живота. Спасовдан је симбол вере у Христово васкрсење и обећање спасења за све вјернике.

Према хришћанском вјеровању, Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом.

Тог дана Христос им се поново јавио и рекао: “Идите по свему свијету и проповиједајте Јеванђеље сваком створењу. Ко повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује биће осуђен”.

Христос им је обећао Духа Утјешитеља и заповједио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима, и тако су могли пренијети Христову вјеру у свијет и тиме људе спасавати у вјери.

Одатле је потекао назив Спасовдан, један од 10 празника који је посвећен Исусу Христу и увијек се слави у четвртак.

Према вјеровању, Христос је подигнутих руку благословио ученике, након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршивши дјело спасења, вратио Богу на небесима.

Традиционално, овај празник је прилика за молитву, богослужење и окупљање породице, уз подсјећање на важност духовне повезаности и вере. У многим крајевима, Спасовдан се обиљежава и народним обичајима и свечаностима које наглашавају радост и светост дана.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com