Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /латиница

Споменик породици: Ново рађање, нови дом, нови град

Извор: Филтер

У Источном Новом Сарајеву свечано је откривен споменик породици. Ова јединствена структура представља чланове породице у загрљају. Отац, мајка и троје дјеце различитих узраста симболизују ново рађање, нови дом, нову ширу заједницу и стварање града.

Споменик породици постављен је на Тргу Републике Србије и представља егзодус сарајевских Срба који ће остати упамћен као највећи мирнодопски егзодус једног народа у свијету. Срби су, своја, у рату одбрањена вјековна огњишта напустили и мирним путем кренули у дуге и неповратне колоне. Велики број породица одлучио је да се овдје заустави и спусти своје тешке кофере, закопа нове темеље и започне стварање новог града на голој ледини.

“Ови храбри људи пуни снаге, воље и ентузијазма, изградили су наш град – наше Источно Сарајево у које су добродошли сви грађани”, поручио је начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић. 

Аутор споменика је вајар Зоран Кузмановић, а укупна висина споменика са каменим сједалним дијелом је 3,8 метара.

Ускоро опширније.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com