Sat. Jul 13, 2024
ћирилица /латиница

Лазић: Упркос бројним потешкоћама, 32 године успјешног рада Црвеног крста

Извор: Срна

Кроз програм кућне његе у Републици Српској у прошлој години обухваћена су 25.712 лица у стању потребе, што су одлични показатењи успјешности рада републичке организације Црвеног крста

ПРИРЕДИЛА: Маја Крсмановић-Брчкало

Црвени крст Републике Српске упркос изазовима успјешно ради 32 године, а највећи ослонац представљају волонтери, млади, али и старији активисти, и они су стуб ове организације, рекао је Срни секретар Црвеног крста Рајко Лазић.

Црвени крст Републике Српске данас обиљежава 32 године постојања и успјешног рада под слоганом “На путу хуманости”.

Лазић је истакао да су до сада одговорили на све изазове, а да су прошлој години остварили одличне резултате, те да се константно напредује кроз реализацију програмских задатака на свим пољима дјеловања посредством 64 општинске и градске организације.

Он је напоменуо да запослене у овој организацији радује чињеница да су посланици у Народној скупштини Републике Српске препознали важност и улогу Црвеног крста Републике Српске у друштву, те да су усвојили нацрт закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске.

Усвајањем приједлога закона се надају да ће у октобру кренути у рјешавање бројних проблема, а циљ им унаприједити дјеловање кроз јачање међународне сарадње.

У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ РЕАЛИЗОВАНЕ БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ

Лазић је рекао да кроз програм “Кућна њега” спроводе два пројекта – “Старење и здравље” у Прњавору, Фочи, Шамцу и Добоју, те “Брига о старијима” у Требињу, на којима је ангажовано 28 волонтера и његоватеља, који пружају услуге за 352 корисника пројекта.

“У току 2023. године кроз овај пројекат смо пружили услуге за укупно 25.712 лица у стању потребе, што су одлични показатељи успјешности рада”, рекао је Лазић.

Кроз програм припрема и одговор на катастрофе, Црвени крст Републике Српске у 2023. години реализовао је два ДРЕФ пројекта вриједности 129.000 КМ, у оквиру чега је кроз “кеш асистенцију” обухваћено 258 домаћинстава у Српској, као и подршка домаћинствима и у прехрамбеним и хигијенским пакетима, те сетовима за чишћење.

Лазић је подсјетио да су уз подршку Владе Републике Српске и предсједника Републике Милорада Додика одлично показали припремљеност када су почетком 2023. године извршили дистрибуцију хуманитарне помоћи Републике Српске за становништво Турске из подручја које је погодио разорни земљотрес.

И сада се реализују бројне активности на пољу социјално-хуманитарне дјелатности, гдје Црвени крст Републике Српске кроз рад седам јавних кухиња у Републици Српској брине о најосјетљивијим категоријама друштва.

Такође, додао је Лазић, Министарство трговине и туризма Републике Српске препознало их је као важну организацију посредством које се становништву у стању потребе дистрибуише значајна хуманитарна помоћ попут актуелних донација брашна и прехрамбених пакета.

Црвени крст је у 2023. години дистрибуисао више од 930.000 тона брашна, а почетком ове године нових 530 тона брашна и 1.500 пакета хране.

Такође, своје дјеловање спроводи и кроз програм упозоравања на опасност од мина, пружања подршке становништву угроженом од мина, а Лазић је истакао да је велики проблем са којим се нови процес тражења несталих у Републици Српској и БиХ.

Лазић је рекао да Црвени крст Републике Српске заслужује већу пажњу и бригу, те се нада да ће коначно дефинисати свој статус и добити адекватну финансијску подршку за реализацију многих активности.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com