Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Адвокатски испит у Српској поскупио чак 350 одсто

Фото: Pexels

Извор: Капитал

Извршни одбор Адвокатске коморе Републике Српске подигао је накнаду за полагање адвокатског испита са 597,50 КМ на чак 2.057,50 КМ односно за 350 одсто, а као главни разлог се наводи инфлација.

У новој одлуци о висини накнаде која је усвојена крајем прошлог мјесеца се наводи да је извршена анализа трошкова редовног пословања те да је истом утврђено да је у протеклом периоду дошло до значајног повећања тих трошкова, а све као посљедица инфлације и раста цијена и услуга.

„Евидентно је повећање износа наведених трошкова у протеклом периоду, а који падају на терет Адвокатске коморе Републике Српске“, стоји у одлуци.

Од овог повећања изузети су кандидати који су најмање три године радили као приправници или стручни сарадници код неког од адвоката који су уписани у именик коморе. За њих цијена остаје 597,50 КМ.

Наиме, одлуком Извршног одбора из прошле године њима је уведена обавеза плаћања чланарине, па им се сада изашло у сусрет.

„Извршни одбор цијени да је правилно утврдити финансијске олакшице имајући у виду да исти кроз извршавање обавезе плаћања чланарине доприносе финансијском пословању и финансијској стабилности Адвокатске коморе“, пише у одлуци коју потписује Дарко Кременовић, предсједник Извршног одбора, наводи Капитал.

Иначе, истом одлуком је одређено да чланови комисије за полагање испита имају право на 80 марака накнаде за сваког кандидата, као и секретар који по том основу добија 20 КМ.

Подсјећамо, да би неко добио право да се бави адвокатуром у Српској, поред испита мора да плати и упис у именик адвоката који кошта око 5.000 марака.

Према званичним подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) комора је у прошлој години имала рекордних 710.892 КМ прихода и добит од 9.377 КМ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com