Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

У Загребу отворена изложба слика Борка Мочевића

Фото: mvp.gov.ba

Извор: Филтер

У Културно-информативном центру Амбасаде БиХ у Загребу 29. априла отворена је самостална изложба академског сликара Борка Мочевића.

Изложбу је свечано отворила амбасадор Босне и Херцеговине у Хрватској Елма Ковачевић-Бајтал, која је нагласила да ће Културно-информативни центар Босне и Херцеговине у Загребу и даље бити широм отворених врата за све босанскохерцеговачке умјетнике.

Из Министарства иностраних послова БиХ саооштено је да је о изложеним радовима свој критички осврт дао некадашњи директор Музеја за умјетност и обрт у Загребу проф. Мирослав Гашпаровић.

Фото: mvp.gov.ba

Говорећи о Мочевићевим сликама проф. Гашпаровић је посебну пажњу посветио сликама из Мочевићевог серијала Аутопортрет. Мочевић цртачким техникама истражује личности настојећи продријети у њихову унутрашњу психологију, приказујући патњу и бол као неизоставан дио људског постојања. Циљ је пробудити емпатију за човјека, а путеви којима се до тога долази су различити и зависе од сваке личности понаособ. Вођен унутрашњим поривима, као одговором на свијет који га окружује, аутор скривањем лица, грчем руку које га покривају, изводи њему својствени артистички бијег од пријетњи и нелагода садашњице.

Фото: mvp.gov.ba

У свом обраћању академски сликар Мочевић је рекао да о изложеним радовима нема намјеру говорити те да би волио да их свако од присутних „ишчита“ на начин како их види.

Захвалио је Амбасади Босне и Херцеговине у Загребу на сусретљивости и могућности да по први пут излаже своје радове у главном граду Хрватске.

Сликар Борко Мочевић члан је Удружења ликовних умјетника Босне и Херцеговине (АЛУ БиХ) и Удружења ликовних умјетника Кантона Сарајево. Излагао је на многим самосталним и колективним изложбама у Босни и Херцеговини и иностранству. Аутор је низа насловних страница књига поезије и прозе, те илустрација позоришних сценографија.

Фото: mvp.gov.ba
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com