Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Усвојен Нацрт закона о положају и овлашћењима Црвеног крста РС

Извор: Филтер

“Најљепша честитка на крају Недјеље Црвеног крста, коју смо обиљежили од 8. до 15. маја низом значајних активности, стигла нам је данас из Влада Републике Српске  усвајањем Нацрта Закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске.”

Овако у Црвеном крсту коментаришу информацију да је на данашњој сједници Владе Српске усвојен Нацрт закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске.

Основни разлог за доношење овог закона је потреба систематичног обједињавања два постојећа закона којим се уређује област и дјеловање Црвеног крста Републике Српске, а то су Закон о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске и Закон о употреби и заштити знака Црвеног крста и назива Црвеног крста Републике Српске, a имајући у виду чињеницу да су закони донесени 1994. године, а са циљем усклађивања предметне материје са правним системом Републике Српскe.

“Такође, разлог за доношење овог закона јесте и намјера да се истакне значај позиције Црвеног крста Републике Српске, који, осим јавних овлашћења пренијетих од стране Републике Српске, има и међународна овлашћења као дио Међународног покрета, Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца на основу сљедећих извора права: четири Женевске конвенције и три Допунска протокола, међународног акта о грађанским и политичким правима чије одредбе се односе на заштиту основних људских права”, саопштено је након сједнице Владе.

У саопштењу Црвеног крста Републике Српске наводи се захвалност премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу на континуираној подршци и разумијевању, ресорном министарству и министру Алену Шеранићу на подршци у њиховој жељи да постигну овакав резултат и свим министрима у Влади Републике Српске који су данас изгласали Нацрт закона.

“Доношење Нацрта Закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске најљепша је честитка коју је Црвени крст Републике Српске могао добити на крају Недјеље Црвеног крста, у којој смо успјешно реализовали све планиране активности. Усвајање овог нацрта Закона доказ је да смо на добром путу и да је пред нама период који ће, коначним усвајањем у НСРС донијети успјех и створити боље услове за Црвени крст Републике Српаке”, навео је Рајко Лазић, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске.

Нацрт Закона о положају и овлашћењима Црвеног крста Републике Српске наћи ће се ускоро на дневном реду Народне скупштине Републике Српске, а Приједлог и коначно усвајање закона очекују се на октобарској сједници.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com