Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Усвојен извјештај о извршењу буџета Општине Источно Ново Сарајево за 2023.

Извор: Филтер

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су Извјештај о извршењу буџета Источног Новог Сарајева за 2023. фодину.

Начелник општине Јован Катић изјавио је да је прошлогодишњи буџет извршен у износу од 22.370.000 КМ и да је остварен суфицит у износу од 4.393.000 КМ.

“Ако изузмемо кредитна средства која смо прошле године подигли за изградњу отвореног базена, суфицит је, са покривањем дефицита из ранијих година, скоро милион КМ. То сматрамо изузетно добрим резултатом. Овај суфицит није био на штету свих пројеката које смо радили. У извјештају можете видјети да су извршене све ставке и повећање у областима спорта, културе, комуналне инфрастуктуре. Извршено је више од 90 процената пројеката преко четири милона КМ. Заиста смо задовољни са извршењем буџета у прошлој години, а тако ћемо наставити и у овој. Настављамо са развојним буџетом али и повећањем прохода”, додао је Катић.

Он је поздравио једногласну подршку иницијативи о постављању бисте покојном проти Војиславу Чаркићу у Парку великана.

“Он је заиста задужио све становнике Сарајевско-романијске регије и његова биста треба бити на централном мјесту у Парку великана у Источном Новом Сарајеву”, поручио је Катић.

Одборници су усвојили Извјештај о раду Дома здравља Источно Сарајево за прошлу годину.

“Морамо додатно да се ангажујемо како би се одређене ствари око финансирања Дома здравља ријешиле. Имамо проблем да је у претходном периоду 11 доктора напустило ову установу у потрази за бољим условима. Морамо се више ангажовати, у сарадњи и са Општином Источна Илиџа, како бисмо издвојили више новца за суфинансирање пословања али и плата. Сугурно је да ће Општина Источно Ново издвајати значајнија средства за веће плате”, рекао је Катић.

Он је подсјетио да ће, одлуком Владе, министарство финансија платити све трошкове који се односе на неплаћене порезе и доприносе и сва лична примања према запосленима Дома здравља. Од 1. јануара 2025. Дом здравља прелази на трезор Општине Источно Ново Сарајево и то је, поручује Катић, додатна погодност за све запослене јер ће имати сигурнија и редовнија примања.

На данашњој сједници усвојен је и Извјештаји о снабдијевању водом и електричном енергијом.

Катић је истакао како је стање у овим областима добро и да су за то заслужна дугогодишња улагања у рјешавање проблема водоснабдијевања.

Одборници СДС нису подржали Извјештај о извршењу буџета за прошлу годину. За то, поручују, имају више разлога.

“Текући суфицит не значи пуно када се погледа цјелокупна слика извршења буџета. Поставља се питање ако нам је буџетска каса пуна чему толика кредитна задужења од стране Општине? Да ли нам тај кредит служи да би можда затворили неке рупе у буџету?, пита се Босиљка Дуњић.

Додаје да су “ниски приходи за ренте и таксе а што се тиче јавног паркиралишт, имамо минус од 100.000 КМ”.

“Када је та одлука о јаним паркиралиштима донесена 2022. ми смо били против да се јавно паркиралиште да у закуп приватној фирми и инсистирали смо да се паркинг да КП “Рад”.
Имали смо првобитни уговор склопљен 2022. и он је износио 200.000 КМ. У 2023. планиран је проход од јавног паркиралишта око 150.000, а недавно смо имали план за 2024. гдје је планиран приход од 130.000 КМ. Ту видите да смо на великом губитку”, навела је Дуњићева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com