Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Универзитет промовисао осам доктора наука

Извор: Срна

Универзитет у Источном Сарајеву обиљежио је данас крсну славу Свете Ћирила и Методија и промовисао осам доктора наука ове високообразовне установе.
Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изјавио је да је данас промовисано осам доктора наука који су знање стицали на овом универзитету, што је важно истаћи, те да су се придружили групи од 555 доктора наука ове високообразовне установе.

“Они се данас и званично укључују у научноистраживачки рад, не само у Републици Српској, него шире, излазе на терен на такмичење са домаћим, али и колегама из иностранства и учествују заједно у објављивању научних радова и тиме дају квалитет овом универзитету”, рекао је Кулић новинарима.

Он је појаснио да су промовисана два доктора наука из области биомедицинских наука са Медицинског факултета, два из области наука физичког васпитања са Факултета физичког васпитања и спорта, кандидат са Филозофског факултета – кинески језик, са Саобраћајног факултета, један економских наука и један из методологије наставе.

“Већина од њих већ раде. Они су кадар који ће једног дана замијенити нас старије и они су будућност овог универзитета и Републике Српске”, поручио је Кулић.

Први доктор наука из области кинеског језика у БиХ Јелена Вујичић изјавила је да је научно стасавање провела на Универзитету у Источном Сарајеву, од основних преко мастер до докторских студија, истичући да је то најљепши период њеног живота.

“Докторат мој је био заправо један заиста захтјеван научноистраживачки задатак. Оно што је специфично за кинески језик јесте што до сада нико није радио у нашој земљи и Републици, тако да је то био додатни изазов. Уживала сам огромну подршку свог Филозофског факултета и Универзитета у Источном Сарајеву и то је оно на чему сам данас захвална”, рекла је Вујичићева.

Она је додала да је тренутно запослена на Филозофском факултету на Катедри за кинески језик.

“За мене је Универзитет у Источном Сарајеву моја кућа. То је мјесто гдје желим да се даље градим, гдје желим да направим пут својим будућим колегама, младим студентима истраживачима. Моја жеља је да останем у Републици Српској и да развијем синолошку науку на овим просторима”, рекла је Вујичићева.

Марина Радановић, доктор стоматологије, навела је да је основно образовање стекла на Медицинском факултету у Фочи, а запослена је на Катедри за ортопедију вилица, гдје планира да остане.

“У Фочи имамо посебне услове што се тиче докторских студија и генерално рада. Јако сам задовољна, немам никакву замјерку и надам се да ћемо то наше искуство и рад усавршавати ка бољим циљевима у будућности. Заједнички циљ свих нас јесте да усавршавамо медицинску струку и будуће генерације, да се трудимо да им оставимо што боље услове за рад и усавршавање”, навела је Радановићева.

Саша Дабић, орални хирург и имплантолог из Бањалуке, рекао је да је имао прилику да се образује у Бањалуци, Београду, Новом Саду, а докторирао је на Универзитету у Источном Сарајеву на Медицинском факултету у Фочи.

“Имао сам прилику да се школујем на све четири различите установе и могу рећи да су ми искуства јако позитивна. Поготово ако погледамо моје завршене докторске студије. Овом приликом бих желио да похвалим комплетан Медицински факултет у Фочи. Имам жељу да поред клиничког рада, да останем и да радим на факултету и своје искуство пренесем на млађе колеге и да им помогнем у развоју стоматологије у Српској у БиХ”, рекао је Дабић.

Он је поручио млађим колегама да се поштеним радом резултат на крају исплати и да вјерују у свој рад, за шта су се школовали и на крају успјех неће изостати.

Поводом прославе крсне славе Универзитета у Источном Сарајеву служена је литургија и обављен обред ломљења славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама.

Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, а присуствовали су ректор Кулић, декани факултета и велики број вјерника.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com