Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Sutra počinje “Jahorina ekonomski forum”

Izvor: Srna

Na Jahorini će sutra počinje “Jahorina ekonomski forum” – vodeći regionalni događaj u domenu ekonomije koji okuplja vrhunske stručnjake, donosioce odluka i poslovne lidere koji diskusijom dolaze do relevantnih zaključaka kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana BiH i regiona.


Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Goran Račić rekao je ranije Srni da će Forum trajati do 16. maja i da je to prilika da se da značaj važnim ekonomskim temama i ekonomskom razvoju koje trenutno ne mogu da dođu do izražaja od određenih političkih procesa i tenzija.

“O ekonomskim temama koje su podjednako važne za naš opstanak nedovoljno se priča i trudimo se da to promijenimo. Ovaj forum je jedan od načina da to učinimo kako bi ekonomija bila što više prisutna u glavama svih ključnih ljudi koji determinišu određene procese”, izjavio je Račić.

Otvaranje Foruma pod nazivom “Zapadni Balkan – dugoročni pravci razvoja” planirano je za sutra u 14.00 časova u hotelu “Termag”, nakon čega je za 14.45 časova predviđena konferencija za novinare.

Prema protokolu organizatora, centralni panel “Dugoročni pravci razvoja – zapadni Balkan” počinje u 15.15 časova i na njemu bi trebalo da govori predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prvog dana biće održan Festival regionalnog vina na kojem će se predstaviti od 35 do 40 regionalnih vinarija koje su, uglavnom, poznate na prostoru BiH.

Festival počinje u 19.30 časova u hotelu “Vučko”, najavljeno je iz “Jahorina ekonomskog foruma”, koji je i organizator ovog regionalnog događaja.

Drugog dana foruma, 15. maja, u “Termagu” prva panel-diskusija “Jedan region jedno tržište” počinje u 10.00 časova, a organizator je najavio učešće ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, generalnog direktora kompanije “M:tel” Jelene Trivan i Trajana Angeloskog iz Privredne komore Sjeverne Makedonije.

Na panelu “Uticaj globalnih promjena na ekonomije regiona”, koji, takođe, počinje u 10.00 časova, govoriće ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, predsjednici Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, kao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Planirano je da u 13.00 časova bude održan panel o temi “Poljoprivreda budućnosti – inovacije u službi razvoja” na kojem bi trebalo da govore ministri poljoprivrede, šimarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Srbije Savo Minić i Vedrana Ilić.

Prema protokolu, na panelu o regionalnom energetskom tržištu u 11.45 časova učestvovaće, između ostalih, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktori elektroprivreda Republike Srpske, Srbije i Crne Gore Luka Petrović, Dušan Živković i Milutin Đukanović.

Predviđen je i panel “Razvoj turističke destinacije i menadžment turizma” koji počinje u 15.30 časova i na kojem bi trebalo da učestvuju ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić i federalni ministar ekologije i turizma Nasiha Pozder.

Trećeg dana Foruma paneli počinju od 10.00 časova, a organizatori su naveli da je razgovor sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem planiran od 13.00 do 14.15 časova.

Zatvaranje “Jahorina ekonomskog foruma” predviđeno je za 14.30 časova.

Račić je rekao da se očekuje više od 600 učesnika i da su planirali da panelima obuhvate sve teme koje su bitne za ekonomski život regiona.

“Pričaćemo i o zdravstvenom turizmu jer je to postalo prepoznatljivo u regionu. Tu su i pitanje vještačke inteligencije o kojoj će govoriti kvalitetni učesnici kao što su potpredsjednik `Dojče telekoma` i `Huavej` grupacije, te drugi paneli iz oblasti finansija, osiguranja, poljoprivrede i drugih”, naveo je Račić.

Račić je istakao da je ovaj forum dokaz da Srpska može napraviti događaj koji je već regionalno prepoznatljiv i da se o njemu možda i više priča u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, nego u samoj Republici Srpskoj ili BiH.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com