Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Сутра обиљежавање Дана 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса

Извор: Филтер

У Источном Сарајеву сутра ће бити обиљежен Дан 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.

Парастос погинулим и преминулим припадницима батаљона биће служен у 12.00 часова у Спомен цркви-капели Светог Великомученика Димитрија на Вељинама, најављено је из Удружења ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.

У 13.00 часова чланови Удружења ће заједно са гостима положити вијенце на споменику “Слава српском борцу” у Лукавици.

Након тога биће организован ручак, традиционални војнички пасуљ и дружење припадника јединице са гостима.

Четврти батаљон Војне полиције био је у саставу Сарајевско-романијског корпуса и под његовом директном командом.

Јединица је 24. маја 1992. године напустила касарну “Виктор Бубањ” и измјештена у касарну “Слободан Принцип-Сељо”, а 25. маја те године извршено је прво постројавање.

Уз уобичајене војно-полицијске задатке, јединица је била ангажована и у зони ратних дејстава широм сарајевског ратишта са основним циљем очувања територије и становништва од агресије.

По завршетку ратних дејстава, батаљон је са цјелокупним материјално-техничким средствима измјештен на Пале, гдје је 1997. године одређени број војника потписао прве професионалне уговоре, јер је тада јединица стављена под команду 505. Моторизоване бригаде, која је била смјештена у касарни “Милош Обилић” и по новој формацији дјеловала је као чета Војне полиције. Због бројних реформи и кадровских смањења, јединица је угашена 2003. године.

Батаљоном су командовали мајор Јово Штрбац, капетан Недељко Лиздек, капетан Зоран Терзић и мајор Вуко Чворо.

Кроз јединицу је прошло 409 војника, а 31 је одликован.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com