Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Рок за пријаву за локалне изборе истиче 24. маја

Извор: Срна

Рок за подношење пријава за овјеру учешћа на локалним изборима у БиХ ове године за политичке странке и независне кандидате истиче у петак, 24. маја, у 16.00 часова, саопштено је из Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ.

До данас је 290 политичких странака и независних кандидата предало захтјеве за отварање корисничког налога за приступ онлајн порталу “Е-избори”, наводи се у саопштењу.

Из ЦИК-а прецизирају да се пријавило 113 политичких странака, 163 независна кандидата, 12 независних кандидата припадника националних мањина и два удружења грађана – кандидовање независног кандидата припадника националних мањина.

У саопштењу се наводи да су до сада три независна кандидата у потпуности завршила процес подношења пријаве, односно осим електронског слања пријаве, извршили су обавезу достављања оригиналне докуменатације у сједиште ЦИК-а БиХ.

ЦИК неће објављивати преглед политичких странака и независних кандидата који су поднијели захтјев за отварање корисничког рачуна или пријаву прије истека рока за подношење пријава за овјеру учешћа на локалним изборима 6. октобра.

Пријава за овјеру политичког субјекта, као и пријаве кандидата и кандидатских листи, подносе се искључиво електронски путем онлајн портала ЦИК-а “Е-избори”.

Приступ онлајн порталу се остварује кориштењем било којег интернет-претраживача користећи адресу изборног портала ЦИК-а /хттпс://еизбори.избори.ба/.

“Наглашавамо да пријава за овјеру политичке странке или независног кандидата мора да садржи и број рачуна политичке странке, односно независног кандидата за финансирање изборне кампање, као и извјештај о промету посебног рачуна за финансирање трошкова изборне кампање, у складу са Изборним законом БиХ /изводи банке са рачуна или аналитичка картица банке”, прецизирали су из ЦИК-а.

Из ЦИК-а истичу да пријава поднесена електронским путем не ослобађа политичке субјекте обавезе да оригиналне документе доставе лично у сједиште ЦИК-а прије истека рока за подношење пријава.

ЦИК подсјећа да држављани БиХ који су у иностранству, уколико се желе пријавити да гласају из иностранства, потребно је да поднесу своју пријаву за гласање изван БиХ путем портала “Е-избори” до 23. јула до 24.00 часа.

Детаљне информације о поступку електронске регистрације бирача из иностранства ЦИК је објавила у видео-водичу за електронску пријаву бирача изван БиХ доступном на линку хттпс://ввв.оутубе.цом/ватцх?в=мфбрБ2дрМ .

До данас порталу “Е-избори” приступило је и отворило налог 1.219 корисника.

Обрађене су 623 пријаве, од чега 526 бирача испуњава услове за упис у централни бирачки списак за гласање изван БиХ, док 97 бирача треба да отклони уочене недостатке.

На крају су из ЦИК-а подсјетили да расељена лица унутар БиХ, уколико желе извршити промјену бирачке опције за локалне изборе, потребно је да поднесу захтјев надлежном општинском/градском центру за бирачки списак до 23. јула.

Све о локалним изборима ове године, укључујући и подзаконске акте, доступно је свим учесницима изборног процеса на посебној подстраници на интернет страници ЦИК БиХ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com