Fri. May 24, 2024
ћирилица /латиница

Програмом “Буђење” сутра ће бити обиљежена годишњица од трагедије у Рибникару

Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Извор: Танјуг

Годишњица масовног убиства у основној школи “Владислав Рибникар” у којој је 3. маја прошле године животе изгубило девет ученика и радник обезбјеђења школе, биће обиљежена сутра програмом “Буђење”, саопштило је уже вијеће Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сјећања на жртве масовног убиства.

Због најављених неповољних временских услова, дјелимично је измијењен програм обиљежавања прве годишњице злочина и комеморације жртава масовног убиства у основној школи “Владислав Рибникар”.

Како се наводи у 8.40 часова у улици Краља Милутина 10, гдје се догодило масовно убиство, окупиће се породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију. Током цијелог дана биће могуће оставити цвијеће, запалити свијећу и уписати се у књигу сјећања у просторима одређеним за то.

Просторно-ликовна инсталација у улици Краља Милутина 10 ће, као симбол заједничког сјећања, остати у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

У 8.41 часова медији у Србији ће прекидом програма обиљежити минут ћутања као сјећање на жртве, као и четвртог маја 2024. у 22.32 као сјећање на жртве из Малог Орашја и Дубоне.

Од 9.00 до 19.00 у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану, биће организован Форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и посљедица масовних убистава трећег и четвртог маја 2023.

У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и QР кодови који ће омогућити грађанима да подијеле своја размишљања и приједлоге, што ће бити важан материјал који ће се користити у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.

Од 9.00 до 19.00 ће на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у близини споменика Десанки Максимовић бити емитован видео колаж сјећања на жртве.

Завршни музичко-сценски програм ће умјесто на Ташмајдану, због најављене кише, бити одржан у Студентском културном центру у 20.00 часова.

Због ограниченог простора, грађани ће моћи да прате програм на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у 20.00 сати гдје ће имати прилику, да у јавном простору, учествују у заједничком сјећању, туговању и пошаљу поруке емпатије и солидарности.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com