Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Пале: Спремна васкршња јаја и прехрамбени пакети

Извор: Срна

Чланице Kола српских сестара “Света великомученица Текла” са Пала данас су нашарале 3.000 васкршњих јаја која ће заједно са 30 пакета прехрамбених артикала подијелити суграђанима којима је најпотребније како би прославили највећи хришћански празник – Васкрс.

Ријеч је о традиционалној активности коју Kоло Српских сестара спроводи већ 32 године.

Предсједник Kола српских сестара Љиљана Нешковић захвалила је свима који су донирали јаја, пружили им помоћ и подршку како би суграђани осјетили пажњу и знали да је неко уз њих, те пожељела здравље и срећу, те да радост Христова васкрсења донесе мир и слогу.

“Јаја ћемо поклонити штићеницима Дома за старија лица `Натура`, нашим болесним чланица, дјеци, привредницима који су нам помогли, а коме год покуцамо на врата, вјерујем да ће се обрадовати. Увијек смо настојали да будемо рука помоћи свима, а посебно угроженима”, изјавила је Нешковићева новинарима.

Она је навела да је важно преносити традицију и обичаје са кољена на кољено.

Према њеним ријечима, Kоло српских сестара бави се хуманитарним радом од 1992. године, када су и настале, и од тада су остале вјерне традицији, те сваке године на Велики петак боје јаја.

Она је рекла да помажу суграђанима колико могу и труде се да поштују све традиционалне вриједности.

Чланица Kола српских сестара Славица Голијанин рекла је новинарима да јаја боје у луковини у црвеној боји, али и да користе и нове технике.


“Будући да има пуно јаја држимо се старог начина у луковини, са травкицама везаним у чарапама”, каже она.

Чувајући традицију хуманог и добротворног рада, Kоло српских сестара већ 32 године помаже тамо гдје треба, угроженим социјалним категоријама, незбринутим и дјеци, те настоји да очува православну вјеру и традицију.

Kоло српских сестара “Света великомученица Текла” је за свој рад добило низ одликовања и признања, међу којима и Kрст милосрђа и Грамату Српске православне цркве.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com