Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Општина Источна Илиџа стипендира 63 студента

Извор: Срна

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић потписао је данас уговоре о стипендирању са 63 студента, за шта је из општинског буџета издвојено 70.000 КМ.

Божовић је рекао новинарима да су стипендије добили редовни студенти јавних универзитета, а ове године једини критеријум је био просјек оцјена.

Он је навео да је за ове намјене у општинском буџету планирано 100.000 КМ, а јавним позивом су додијељене 63 стипендије у износу од 70.000 КМ.

“Критеријуми предвиђају да се за студенте који имају просјек већи од девет уплати 1.500 КМ, а за студенте са просјеком од 7,5 и више 1.000 КМ”, рекао је Божовић и додао да ће им средства бити уплаћена у четири једнаке рате до краја године.

По његовим ријечима, општина Источна Илиџа је у сарадњи са Универзитетом у Источном Сарајеву, одлучила да финансира и 10 студената са дефицитарних факултета са по 500 КМ на приједлог Универзитета.

“То је једна од стимулативних мјера како би број студената на Универзитету у Источном Сарајеву био повећан, а разлика новца ће бити искориштена за једнократне стипендије студентима који имају стално мјесто боравка на Источној Илиџи и остварују изузетне резултате на међународним такмичењима и на различите начине представљају општину”, рекао је Божовић.

Студент треће године на Природно-математичком факултету Ивана Ковачевић истакла је да јој је ово други пут да прима стипендију која ће значајно олакшати студирање.

Теодора Милошевић, студент треће године Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, навела је да јој је ово први пут да је добила стипендију која ће јој добро доћи за основне потребе, а представља и подстрек за даљи рад.

Студент пете године Фармацеутског факултета у Сарајеву Његош Параш истакао је да има част да кроз своје цјелокупно високошколско образовање буде стипендиста општине Источна Илиџа и да му стипендија много значи с обзором на трошкове образовања који нису мали.

Он је додао да ће му ова средства добро доћи за припремање мастер рада.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com