Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Обиљежен Дан 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса

Извор: Срна

У Источном Сарајеву данас је обиљежен Дан Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса, једне од најквалитетнијих јединица која је била мобилна за све врсте послова, а велики број њених бораца је одликован.

У Спомен-цркви Светог Великомученика Димитрија на Вељинама служен је парастос погинулим и преминулим припадницима овог батаљона, те су положени вијенци на споменик “Слава српском борцу” у Лукавици.

Секретар Удружења ветерана Војне полиције Драган Пјевић изјавио је новинарма да су данас 32 године од формирања овог батаљона.

“Наша јединица је на јучерашњи дан напустила касарну Виктор Бубањ и измештена је на локацију касаране Слободан Принцип Сељо. Ми смо поред војнополицијских задатака обављали борбене задатке у широј зони одговорности Сарајевско-романијског корпуса”, рекао је Пјевић.

Он је подсјетио да је у тој борби живот у Републику Српску уградио 21 борац, а да је кроз јединицу прошло 409 бораца, од којих су 32 одликована највишим признањима.

“Ми треба да обиљежавамо ове значајне датуме да бисмо на прави начин могли поштовати слободу коју су нам издејствовали, а ми је данас уживамо. То је прије свега важно ради тих бораца који су животе уградили у темеље Српске да би ми данас овдје слободно могли рећи да смо Срби. На нама је да његујемо традицију наше јединице”, истакао је Пјевић.

Он је напоменуо да је то прилика и да угосте породице погинулих бораца, те да им дају до знања да нису заборављени.

Предсједник Борачке организације “Илиџански борац” Горан Шеховац рекао је да је Војна полиција имала веома комплексан задатак и осјетљив посао, морала да заводи ред у корпусу, а кад нису имали полицијских обавезе, били су на терену са јединицама широм Српског Сарајева.

Он је нагласио да је обиљежавање овог значајног датума прилика да се сретну и поздраве саборци из Српског Сарајева из цијеле Републике Српске.

Чланови Удружења заједно са гостима положили су вијенце на споменик “Слава српском борцу” у Лукавици, након чега је организован ручак, традиционални војнички пасуљ и дружење припадника јединице са гостима.

Четврти батаљон Војне полиције био је у саставу Сарајевско-романијског корпуса и под његовом директном командом.

Јединица је 24. маја 1992. године напустила касарну “Виктор Бубањ” и измјештена у касарну “Слободан Принцип-Сељо”, а 25. маја те године извршено је прво постројавање.

Уз уобичајене војно-полицијске задатке, јединица је била ангажована и у зони ратних дејстава широм сарајевског ратишта са основним циљем очувања територије и становништва од агресије.

По завршетку ратних дејстава, батаљон је са цјелокупним материјално-техничким средствима измјештен на Пале. Због бројних реформи и кадровских смањења, јединица је угашена 2003. године.

Батаљоном су командовали мајор Јово Штрбац, капетан Недељко Лиздек, капетан Зоран Терзић и мајор Вуко Чворо.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com