Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Митрополит Хризостом служио вечерње богослужење у Саборном храму

Извор: Срна

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је вечерње са изношењем плаштанице у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву у присуству неколико десетина вјерника.

Вечерње је служено са читањем статија и изношењем плаштанице, која симболизује страдање Исуса Христа.

Богослужењу су углавном присуствовали некадашњи становници Сарајева који су дошли да у Саборном храму прославе највећи хришћански празник Васкрс.

Православни хришћани данас обиљежавају Велики петак у знак сјећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи.

На најтужнији дан у години црквена звона не звоне, већ се почетак службе у храмовима означава клепеталима, ударцима дрвеним батовима у дрвену плочу.

У храмовима Српске православне цркве на Велики петак служе се царски часови, а увече се читају статије са изношењем плаштанице.

Српска православна црква прославиће у недјељу Васкрс.

У Старој цркви у Сарајеву, митрополит Хризостом ће сутра, на Велику суботу, служити Свету архијерејску литургију у 9.00 часова.

На Васкрс, 5. маја, владика Хризостом ће у Саборном храму у Сарајеву служити Свету архијерејску литургију у 9.00 часова, а Пасхално вечерње у 17.00 часова.

Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Сарајеву митрополит ће служити и другог дана Васкрса, 6. маја, у 9.00 часова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com