Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /латиница

Лука Глигорић ученик генерације Средње школе “28. јуни”

Извор: Филтер

Лука Глигорић је ученик генерације Средње школе “28. јуни”.

Лука је рођен 28. 4. 2005. у Источном Сарајеву.

Као ученик генерације завршио је Основну школу „Петар Петровић Његош”, гдје је биљежио бројне успјехе на школским, општинским и регионалним такмичењима из области математике, физике и информатике.

По завршетку основне школе  уписује Средњу школу „28. јуни“ гдје се образује за занимање техничар информационих технологија.

Лука је у посљедње четири године учествовао на више од двадесет такмичења, саопштено је из СШ “28. јуни”.

Његови остварени успјеси и уложени труд су поново препознати, те је изабран за ученика генерације Средње школе „28. јуни”.

“Током средњошколског образовања Лука наставља да исказује интересовање за науку и учествује на многобројним такмичењима међу којима се истиче пласман на државно такмичење из информатике. Освојио је друго мјесто на такмичењу ,,IT CHALLENGE” које се сматра највећим такмичењем младих информатичара у Босни и Херцеговини”, наводи се у саопштењу.

У првом разреду средње школе освојио је прво мјесто на школском, а треће на регионалном такмичењу из математике и физике.

У другом разреду остварио је прво мјесто на школском, друго на регионалном, дванаесто на републичком и  двадесет четврто на државном такмичењу из информатике. У истом периоду осваја прво мјесто на школском такмичењу из информатике и физике и треће на регионалним такмичењима из поменутих предмета. 

У трећем разреду налази се на првом мјесту школског такмичења из математике, а на регионалном је трећи.

Са разредом односи побједу на школском такмичењу демократије и пето мјесто на регионалном. На школском такмичењу из информатике био је други, на регионалном први, а на републичком дванаести.

У четвртом разреду био је други на школском из математике, а четврти на регионалном такмичењу. Из информатике је био први на школском и први на регионалном, те седми на републичком такмичењу. Тренутно се припрема за државно такмичење из информатике.

Лука је показао интересовање за програмирање софтверских апликација, а од многобројних активности и конкурса на којима је учествовао издваја се ,,М:ТEL АPP” такмичење на којем је Лука са групом другара осмислио мобилну апликацију. 

Идеја и стварање мобилне апликације су производ самосталног рада уз одсуство било какве врсте менторства, стога ово се искуство сматра неизмјерно вриједним када говоримо о Лукином знању и напретку из области програмирања и информатике..

„У току школовања највећу подршку сам имао од породице, разреднице Дијане Марковић и професора Николе Бјелице и Божидара Врбарца. Намјеравам да наставим даље школовање из области рачунарства и информатике“, казао је Глигорић.

Након свих ових остварених резултата Лука не престаје да се труди и улаже у своје образовање, упорно гајећи љубав према науци.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com