Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Ković: Srbe i Ruse povezuje žeđ za slobodom

Foto: RTVIS

Izvor: Srna

Ugledni srpski istoričar Miloš Ković izjavio je Srni da Srbe i Ruse, osim slovenskog porijekla, vjere i jezika, povezuje žeđ za slobodom i nespremnost da slijede tuđe uticaje, a naročito komande.

Ković, koji učestvuje na naučno-ekspertskom okruglom stolu u Istočnom Sarajevu “Rusija, Ukrajina i balkanske paralele”, rekao je da se Srbi u ovom trenutku nalaze pod prismotrom globalnog zapada.

“Kada kažem globalni zapad, pre svega mislim na njihov medijski, ali ako hoćete i akademski, naučni i politički uticaj. Za nas je ruski jezik ventil, a kroz rusku kulturu u stanju smo da na stvari gledamo na jedan malo drugačiji način”, naglasio je Ković.

Ković smatra da je prirodno da čovjek traži različite perspektive i poglede na događaje.

“Onaj ko pristaje da njegovu svest formiraju zapadni mediji, pristaje da čita samo engleske ili nemačke knjige, bez ruskog jezika on neće razumeti šta se događa. Dakle, prirodna je želja čovekova da stvari sagleda iz druge perspektive”, naveo je Ković.

Prema Kovićevim riječima, Srbi imaju svoju kulturu, nauku, akademsku zajednicu, pa i produkciju, ali se ona ne može porediti sa ruskom naukom koja je ogromna, jer je to jedna cijela civilizacija.

“U tom smislu, uticaj ruske kulture na nas je u ovom trenutku blagotvoran, a to se može reći i na političku poziciju Ruske Federacije, koja je velika svetska supersila, nuklearna sila, u ovom trenutku je važan oslonac srpske spoljne politike. Dakle, tako nešto ne može se nazvati malignim uticajem”, rekao je Ković.

S druge strane, dodaje on, moralne norme koje propovijeda Zapad su se mogle vidjeti na upravo održanoj pjesmi “Evrovizije”.

“Oni što nam oni propovedaju trebalo bi da bude nešto što je blagotvorno na našu kulturu i našu civilizaciju. Na te stvari treba gledati svojim očima i malo misliti svojom glavom”, poručio je Ković.

Foto: RTVIS


Međunarodnom naučno-ekspertskom okrugli stolu “Rusija, Ukrajina i balkanske paralele” na Univerzitetu Istočno Sarajevo prisustvuje i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Osim Kovića, učesnici skupa su profesori Draga Mastilović, Darko Đogo, Oleg Soldat i Nikola Ožegović, kao i istaknuti naučnici iz Ruske Federacije Kiril Ševčenko, Vladimir Pozdorovkin i Edvard Popov.

Organizatori su Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Centar društvene informacione saradnje “Evropa” iz Ruske Federacije i Predstavništvo Ruskog istorijskog društva u Republici Srpskoj.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com