Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Ковић: Србе и Русе повезује жеђ за слободом

Фото: РТВИС

Извор: Срна

Угледни српски историчар Милош Kовић изјавио је Срни да Србе и Русе, осим словенског поријекла, вјере и језика, повезује жеђ за слободом и неспремност да слиједе туђе утицаје, а нарочито команде.

Ковић, који учествује на научно-експертском округлом столу у Источном Сарајеву “Русија, Украјина и балканске паралеле”, рекао је да се Срби у овом тренутку налазе под присмотром глобалног запада.

“Kада кажем глобални запад, пре свега мислим на њихов медијски, али ако хоћете и академски, научни и политички утицај. За нас је руски језик вентил, а кроз руску културу у стању смо да на ствари гледамо на један мало другачији начин”, нагласио је Kовић.

Kовић сматра да је природно да човјек тражи различите перспективе и погледе на догађаје.

“Онај ко пристаје да његову свест формирају западни медији, пристаје да чита само енглеске или немачке књиге, без руског језика он неће разумети шта се догађа. Дакле, природна је жеља човекова да ствари сагледа из друге перспективе”, навео је Kовић.

Према Kовићевим ријечима, Срби имају своју културу, науку, академску заједницу, па и продукцију, али се она не може поредити са руском науком која је огромна, јер је то једна цијела цивилизација.

“У том смислу, утицај руске културе на нас је у овом тренутку благотворан, а то се може рећи и на политичку позицију Руске Федерације, која је велика светска суперсила, нуклеарна сила, у овом тренутку је важан ослонац српске спољне политике. Дакле, тако нешто не може се назвати малигним утицајем”, рекао је Kовић.

С друге стране, додаје он, моралне норме које проповиједа Запад су се могле видјети на управо одржаној пјесми “Евровизије”.

“Они што нам они проповедају требало би да буде нешто што је благотворно на нашу културу и нашу цивилизацију. На те ствари треба гледати својим очима и мало мислити својом главом”, поручио је Kовић.

Фото: РТВИС


Међународном научно-експертском округли столу “Русија, Украјина и балканске паралеле” на Универзитету Источно Сарајево присуствује и руски амбасадор у БиХ Игор Kалабухов.

Осим Kовића, учесници скупа су професори Драга Мастиловић, Дарко Ђого, Олег Солдат и Никола Ожеговић, као и истакнути научници из Руске Федерације Kирил Шевченко, Владимир Поздоровкин и Едвард Попов.

Организатори су Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, Центар друштвене информационе сарадње “Европа” из Руске Федерације и Представништво Руског историјског друштва у Републици Српској.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com