Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti

Izvor:  gradistocnosarajevo.net

Posao vatrogasca zahtijeva posvećenost, odgovornost, dozu hrabrosti i humanosti, a osim neprijatnih i ponekad potresnih situacija sa kojima se suočite na terenu, može da donese neprocjenjivo zadovoljstvo i sreću kada uspijete da pomognete nekome ili da, čak, spasite nečiji život. Ovako svoj posao opisuju pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Istočnog Sarajeva Goran Božić i Jovo Šarac.

Ljubav prema ovoj profesiji naslijedili su od svojih očeva, kazuju oni i dodaju da su još kao dječaci znali da će se baviti poslom vatrogasca.

Smatraju da je komunikacija sa građanima veoma važna, zbog čega često porazgovaraju sa sugrađanima, a mališanima koji ih posjete nastoje da na zanimljiv način približe posao vatrogasca, rado im ispune želju i dozvole da uđu u vatrogasno vozilo.

Goran Božić je komandir Vatrogasnog odjeljenja Pale i trenutno je najstariji pripadnik paljanskog odjeljenja. Sjeća se vremena kada je ova jedinica osnovana.

„Od završetka rata pa do 2001. godine postojala je Paljanska četa, ali i Vatrogasna brigada u Lukavici koja je premještena sa Grbavice. Današnja jedinica, sa starješinom i komandirima odjeljenja, osnovana je 2001. godine, kao Vatrogasna brigada grada Srpsko Sarajevo. Godinu dana kasnije, ovoj jedinici, osim Pala i Lukavice, priključuje se i Sokolac“, prisjeća se Božić.

Božić kaže da je danas, u odnosu na taj period, razlika neuporediva kada je riječ o tehničkoj opremljenosti, ljudstvu, ali i teorijskoj i praktičnoj obuci vatrogasaca.„Našu vatrogasnu jedinicu karakteriše odlična opremljenost, naročito u posljednjih 10 do 12 godina, kada je nabavljeno mnogo specijalizovanih vozila, kamiona, vozila koja se koriste za specifične terene, kao i moderne opreme“, navodi Goran.

Kaže da je značajno da prate svjetske trendove, kada je riječ ne samo o opremi, nego i o taktikama spasavanja i ostalim vatrogasnim metodama, ali i obuci mladih vatrogasaca.

„Nedavno smo obezbijedili i termo kamere, koje nam umnogome olakšavaju gašenje požara u zatvorenom prostoru, gdje zbog velike količine dima vidljivost može da bude smanjena. Sada, zahvaljujući tim kamerama, možemo odmah da lociramo žarište požara i da mnogo brže i uspješnije djelujemo“, kaže Božić.

Da posao vatrogasca zahtijeva konstantnu pripravnost, potvrđuje i komandir, dodajući da su požari na različite načine aktivni skoro tokom cijele godine.

„Tokom cijele godine aktivno djelujemo. U zimskom periodu uglavnom je povećana potrošnja energenata, drvenog ogrjeva, peleta, električne energije i upravo tada, zbog neispravnih instalacija, dolazi do požara u objektima, odnosno u zatvorenom prostoru. U proljeće su, pak, najaktivniji požari na otvorenom prostoru, kada ljudi pale vatru na imanjima“, pojašnjava Božić.

Božić smatra da postojeće kaznene odredbe ne utiču znatno na smanjenje broja požara izazvanih ljudskim faktorom, te da bi kazne trebalo pooštriti.

Komandir Vatrogasno-spasilačke smjene Jovo Šarac, zaposlen je već osam godina u TVSJ, a još od prvog razreda osnovne škole znao je čime želi da se bavi u životu.

„Ovo je human i zanimljiv posao koji brzo zavolite. Iako bude i teških situacija koje vidimo na terenu, veliko mi zadovoljstvo pričinjava kada pomognem nekome“, kaže Šarac i dodaje da upečatljivi trenuci zauvijek ostaju u sjećanju i ne blijede.

„Saobraćajni udesi, veliki požari, momenti su koji su, nažalost, upečatljivi i nemoguće ih je zaboraviti“, kaže Šarac i dodaje da postoje i druge, simpatične situacije, kao što su  neobični zahtjevi sugrađana za skidanje kućnih ljubimaca sa drveća.

Šarac navodi da vatrogasci iz Istočnog Sarajeva prisustvuju velikom broju teorijsko-praktičnih obuka, te da su putovali i na specijalne edukacije u Rusiju i Sloveniju.

Za ovo humano zanimanje, koje zahtijeva mnogo prilagođavanja, konstantnu teorijsko-praktičnu obuku i psiho-fizičku spremu, žene, iz nekog razloga ne pokazuju interesovanje, iako, objašnjava Šarac, za to ne postoji prepreka, već je riječ o našem mentalitetetu u kojem je posao vatrogasca namijenjen muškarcima.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com