Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Хумани матуранати од данас и добровољни даваоци крви

Извор: Срна

Матуранти Средње школе “28. јуни” Источно Ново Сарајево и Средњошколског центра “Источна Илиџа” учествовали су данас у акцији добровољног давања крви, која је организована у просторијама школа.

Шеф Службе трансфузије Касиндо Јелена Стојановић Лукићистакла је да је ово традиционална акција коју сваке године реализују обје школе у организацији општинских организација Црвеног крста Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.


Лукићева је нагласила да је ова акција веома значајна, не само ради обнављања залиха крви, већ више због увођења младих у породицу добровољног давалаштва јер ће неки од њих остати редовни даваоци.

“Нама је то потребно јер сваке године одређени број давалаца, било због година или неких медицинских стања, престаје да даје крв”, навела је Лукићева.

Она је појаснила да давалац крви може да буде свака здрава особа од 18 до 65 година доброг општег стања, која не користи никакве лијекове и нема хронична обољења.


“Добровољни даваоци прво прођу преглед хемоглобина, након тога љекарски преглед, буде им измјерен крвни притисак, послушани срце и плућа, поразговарано о одговорима на упитнику. Уколико задовоље све те критеријуме тек тада могу дати крв”, навела је Лукићева.

Професор у Средњој школи “28. јуни” Драган Чанчар рекао је да данас традиционално организују акцију добровољног давања крви за коју је заинтересован и велики број ученика јер су свјесни да тако могу некоме спасити живот.

Чанчар, који је и координатор Црвеног крста Средње школе, истакао је да ђаци и на овај начин показују хумани карактер.

Ученик четвртог разреда Срђан Томановић рекао је да му је ово први пут да даје крв и додао да ће наставити са тим хуманим гестом како би помогао онима којима је то потребно.

Фото: СШ “28. јуни”
Фото: СШ “28. јуни”
Фото: СШ “28. јуни”
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com