Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

У првом кварталу ове године мање кривичних у односу на 2023. годину

Извор: Срна

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац изјавио је да на овом подручју у првом кварталу биљеже смањење укупног броја кривичних дјела, те да нису имали кривичних дјела са већим степеном друштвене опасности нити против живота и тијела.

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у протекла три мјесеца евидентирана су 123 кривична дјела, што је за 14 одсто мање у односу на исти период прошле године.

“Заједно са другим органима, комуналном полицијом, пореском инспекцијом, али и самостално ћемо спроводити одређене акције и активности у наредном периоду и у складу са нашим плановима радити на побољшању стања јавног реда и мира, безбједности саобраћаја и криминалитета”, навео је Шеховац на конференцији за новинаре.

Шеховац је истакао да је зимска туристичка сезона на Јахорини протекла безбједно и када се сагледају сви показатељи, да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево стабилно и задовољавајуће.

Помоћник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Мирела Танић рекла је да су припадници Управе у протекла три мјесеца евидентирали 123 кривична дјела, а надлежном тужилаштву поднесено 113 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 118 лица.

Она је навела да је ријеч о 104 кривична дјела општег криминалитета, осам кривичних дјела привредног криминалитета, шест из области безбједности саобраћаја, два кривична дјела у вези са опојним дрогама и три кривична дјела из Кривичног закона БиХ.

Говорећи о кривичним дјелима у вези са дрогом, Танићева је навела да је ријеч о неовлаштеној производњи и промету дроге и омогућавању уживања дроге, те да је за три мјесеца пронађено и одузето 129,52 грама марихуане, 149 грама спида, 136 комада екстазија, 17,6 грама кокаина и 12,72 грама хероина.

Танићева је поручила да у протеклом периоду није било тежих кривичних дјела, те да је стање криминалитета на задовољавајућем нивоу.

Начелник Сектора полиције Полицијске управе Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да су припадници Управе у прва три мјесеца евидентирали 95 нарушавања јавног реда и мира, што је за 17,3 одсто више него у упоредном периоду прошле године.

“Полицијски службеници су поднијели 14 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручили 103 прекршајна налога против 117 лица, од чега је 25 повратника у извршењу прекршаја”, рекао је Чворо и додао да су најчешћи прекршаји туча, физички напади и вријеђање, али да нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо је навео да су се у протекла три мјесеца догодило 154 саобраћајне незгоде, за 1,9 одсто мање у односу на упоредни период прошле године, те да су смртно страдала три лица.

Чворо је навео да су у саобраћају погинула два возача и једно дијете, док у упоредном периоду прошле године нису имали погинулих лица.

Он је нагласио да је одузето пет путничких моторних возила вишеструким повратницима у извршењу прекршаја из ове области, а према којима није постигнута сврха кажњавања, од којих је једно возило трајно одузето и биће предато Агенцији за управљање одузетом имовином Републике Српске.

Према његовим ријечима, у наредном периоду полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево наставиће са спровођењем појачаних акција, контроле учесника у саобраћају пратећи аналитичке извјештаје, како узрока, тако и мјеста настанка саобраћајних незгода.

“Посебну пажњу ћемо обратити на санкционисање учесника у саобраћају са акцентом на теже прекршаје – неприлагођена брзина условима пута, првенство пролаза, као и управљање под дејством алкохола”, поручио је Чворо.

Он је додао да је у претходном периоду постављен и девети стационарни радар на подручју Управе у мјесту Рогоушићи, општина Пале, а у употреби су сви мобилни радарски системи.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com