Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Uspostavljena saradnja Bolnice „Srbija“ i Centralne bolnice grada Cangđo iz Kine

Izvor: Filter

U kineskom višemilionskom gradu Cangđo, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini, 19. aprila upriličena je svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o saradnji Bolnice „Srbija“ iz Grada Istočno Sarajevo i Centralne opšte bolnice /Cangzhou Central General Hospital/ grada Cangđo iz kineske provincije Hebei.

Sporazum su potpisali Gao Guangming, sekretar Komunističke partije u kineskoj bolnici i Nebojša Šešlija, direktor Bolnice „Srbija“, uz prisustvo NJ.E. Siniše Berjana, ambasadora BiH u NR Kini, zamjenika gradonačelnika grada Cangđo, direktora kineske bolnice, kao i drugih brojnih lokalnih zvaničnika.

Ovom prilikom razmjenjeni su i prikladni pokloni koji simbolizuju kulturno-istorijsko nasljeđe oba grada.

Ambasador Berjan i direktor Šešlija imali su priliku i da posjete muzej bolnice, savremenu laboratoriju kao i odjeljenje za kardiologiju gdje se rade najkompleksniji i najsavremeniji hirurških zahvati u ovoj oblasti.

Doktori ove bolnice su dobitnici brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Potpisanim sporazumom definisana su polja saradnje između dvije bolnice, sa posebnim fokusom na usavršavanje medicinskog i nemedicinskog osoblja, razmjeni iskustava, kliničkih usluga, sprovođenje zajedničkih istraživanja i implementacija inovativnih modela u pružanju zdravstvenih usluga, sa posebnim akcentom na digitalizaciju u pružanju zdravstvenih usluga.

Ovim sporazumom se dodatno osnažuje veza dva grada, Istočnog Sarajeva i grada Cangđo iz Kine koji se prostire na površini od 14.000 km 2 i ima oko 7,3 miliona stanovnika, obzirom da su dva grada, kroz zvaničan sporazum, uspostavila bratske odnose u novembru prošle godine, a potpisan je i Sporazum o saradnji Univerziteta iz Istočnog Sarajeva sa Cangđo opštim univerzitetom krajem 2023. godine.

Tokom odvojenog zvaničnog sastanka sa gradonačelnikom grada Cangđo, dogovorene su i konkretne aktivnosti u narednom periodu, kao i uzvratna posjeta predstavnika kineskog grada Istočnom Sarajevu polovinom tekuće godine.

Glavna opšta bolnica Grada Cangđo, sa 6300 zaposlenih, osnovana je 1898. godine i pripada najvišem 3A bolničkom nivou u Kini. Glavna je regionalna bolnica Hebei provincije koja broji više od 75 miliona stanovnika. Bolnica ima 232 odjeljenja i raspolaže sa oko 6000 ležećih mjesta, a ukupna površina bolnice iznosi 570.000 kvadratnih metara.

Direktor Bolnice „Srbija“ boravio je u višednevnoj posjeti Kini u periodu 16. do 19. aprila, tokom koje je , u pratnji ambasadora BiH, upriličena i poludnevna posjeta i čuvenoj Pekingškoj bolnici tradicionalne kineske medicine kao i sjedištu Boao svjetskog zdravstvenog foruma u Pekingu, te organizovani sastanci sa predstavnicima ovih institucija i organizacija.

Sve posjete su organizovane posredstvom Ambasade BiH u Kini.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com