Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Успостављена сарадња Болнице „Србија“ и Централне болнице града Цангђо из Кине

Извор: Филтер

У кинеском вишемилионском граду Цангђо, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Народној Републици Кини, 19. априла уприличена је свечана церемонија потписивања Споразума о сарадњи Болнице „Србија“ из Града Источно Сарајево и Централне опште болнице /Cangzhou Central General Hospital/ града Цангђо из кинеске провинције Хебеи.

Споразум су потписали Гао Гуангминг, секретар Комунистичке партије у кинеској болници и Небојша Шешлија, директор Болнице „Србија“, уз присуство Њ.Е. Синише Берјана, амбасадора БиХ у НР Кини, замјеника градоначелника града Цангђо, директора кинеске болнице, као и других бројних локалних званичника.

Овом приликом размјењени су и прикладни поклони који симболизују културно-историјско насљеђе оба града.

Амбасадор Берјан и директор Шешлија имали су прилику и да посјете музеј болнице, савремену лабораторију као и одјељење за кардиологију гдје се раде најкомплекснији и најсавременији хируршких захвати у овој области.

Доктори ове болнице су добитници бројних домаћих и међународних признања.

Потписаним споразумом дефинисана су поља сарадње између двије болнице, са посебним фокусом на усавршавање медицинског и немедицинског особља, размјени искустава, клиничких услуга, спровођење заједничких истраживања и имплементација иновативних модела у пружању здравствених услуга, са посебним акцентом на дигитализацију у пружању здравствених услуга.

Овим споразумом се додатно оснажује веза два града, Источног Сарајева и града Цангђо из Кине који се простире на површини од 14.000 км 2 и има око 7,3 милиона становника, обзиром да су два града, кроз званичан споразум, успоставила братске односе у новембру прошле године, а потписан је и Споразум о сарадњи Универзитета из Источног Сарајева са Цангђо општим универзитетом крајем 2023. године.

Током одвојеног званичног састанка са градоначелником града Цангђо, договорене су и конкретне активности у наредном периоду, као и узвратна посјета представника кинеског града Источном Сарајеву половином текуће године.

Главна општа болница Града Цангђо, са 6300 запослених, основана је 1898. године и припада највишем 3А болничком нивоу у Кини. Главна је регионална болница Хебеи провинције која броји више од 75 милиона становника. Болница има 232 одјељења и располаже са око 6000 лежећих мјеста, а укупна површина болнице износи 570.000 квадратних метара.

Директор Болнице „Србија“ боравио је у вишедневној посјети Кини у периоду 16. до 19. априла, током које је , у пратњи амбасадора БиХ, уприличена и полудневна посјета и чувеној Пекингшкој болници традиционалне кинеске медицине као и сједишту Боао свјетског здравственог форума у Пекингу, те организовани састанци са представницима ових институција и организација.

Све посјете су организоване посредством Амбасаде БиХ у Кини.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com