Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Usvojen izveštaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za prošlu godinu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je novinarima nakon sjednice da je 2023. godina za grad bila uspješna, sa najvećim usvojenim budžetom.

Ćosić je naveo brojne projekte koje je finansirala Gradska uprava, te napomenuo da je ovih dana raspisan konkurs za javnu rasvjetu od Han Dervente do Pala, vrijednosti 150.000 KM.

Prema njegovim riječima, grad pruža i podršku pronatalitetnoj politici i svi koji su se obratili Gradskoj upravi za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, dobili su podršku.

On je napomenuo da je nedavno potpisan ugovor o izgradnji bicikliške staze od Bistrika u Kantonu Sarajevo do Pala, vrijedan 2,4 miliona evra, te dodao da će 90 odsto tog projekta biti na teritoriji Republike Srpske.

On je rekao da je to dobra promocija biciklističkog turizma i da je sljedeća faza projektovanje trase do Jahorine.

Ćosić je istakao da je jednoglasno usvojen izvještaj o stanju u oblasti sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, gdje je bio fokus na Bolnici “Srbija”, te dodao da je saradnja Gradske uprave sa ovom zdravstvenom ustanovom na izuzetno visokom nivou.

On je podsjetio da su grad i opštine u njegovom sastavu u prošloj godini finansirali određeni broj specijalizacija mladih doktora, kao i izgradnju parkinga u vrijednosti oko 120.000 KM.

Ćosić je rekao da će ovih dana početi i izgradnja parka velikana srpskog zdravstva, koji finansira Grad sa 600.000 KM.

On je podsjetio da je Gradska uprava finansirala i preventivne ginekološke preglede za sugrađanke i da će ovakve preglede organizovati dva puta godišnje.

Ćosić je naglasio da je grad podržao inicijativu o osnivanju udruženja žena oboljelih od karcinoma reproduktivnih organa.

On je rekao da je danas usvojena i informacija o stanju boračko-invalidske zaštite na području grada za proteklu godinu te dodao da je potrebno ostvariti još bolju saradnju.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je, između ostalog, da je grad do sada sa oko 320.000 KM subvencionisao određene gradske linije koje nisu rentabilne kako bi prevoznici vršili tu uslugu.

Šef Kluba odbornika SDS-a Goran Šehovac rekao je da nisu glasali za informaciju o gradskom prevoz, jer na području grada saobraćaju nekvalitetni autobusi, ne zna se tačan red vožnje i građani nisu zadovoljni.

On je ocijenio da zbog toga treba održati okrugli sto ili posebnu sjednicu i pronaći rješenja kako bi građani bili zadovoljni.

On je rekao da su odbornici SDS-a podržali informaciju o radu Turističke organizacije grada uz sugestije da se treba više promovisati istorijski dio grada i da prioritet pri svim posjetama gradu mora biti Novi Zejtinlik na Sokocu.

Šehovac je napomenuo da nisu podržali izvještaj o radu gradonačelnika, ali su glasali za izvještaj o radu Gradske radio televizije i dodao da grad treba više sredstava da daje ovoj medijskoj kući, nego drugim.

On je naglasio da RTVIS treba da ima prioritet i da bude od javnog interesa grada Istočnog Sarajeva.

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija rekao je da je tokom dva mjeseca obavljeno 500 besplatnih ginekoloških pregleda koje su organizovali u saradnji sa gradom za sve sugrađanke.

“Nadam se da ćemo kontinuirano nastaviti raditi prevenciju jer samo prevencijom možemo adekvatno i pravovremeno reagovati”, dodao je Šešlija.

Na prijedlog gradonačelnika, s dnevnog reda današnje sjednice skinute su četiri tačke, a to su izvještaji o radu javnih preduzeća “Park prirode” Trebević, Gradska razvojna agencije, Agrarni fonda i javno preduzeće Direktne investicije grada Istočno Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com