Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Kanade doniralo opremu transfuziologiji bolnice “Srbija”

Izvor: Srna

Medicinska oprema koju je za potrebe Službe za transfuziologiju bolnice “Srbija” doniralo udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Kanade promovisana je danas u Istočnom Sarajevu.

Šef Službe za transfuziologiju Jelena Stojanović-Lukić rekla je da su dobili tri terenska ležaja, brze i pouzdanije hemoglobinometre, uređaj “siler” koji se može koristiti i na terenu i u službi, kao i dva plazma ekstraktora koji se koriste prilikom razdvajanja komponenti krvi.

Ona je istakla da će donirana oprema znatno unaprijediti rad službe, a odraziće se pozitivno i na rad na terenu jer je vezana za dobrovoljno davanje krvi.

Lukićeva je podsjetila da su članovi udruženja Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Kanade krajem prethodne godine izrazili želju da doniraju opremu Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, Službi transfuzije bolnice “Srbija”, te da je na donatorskoj večeri prikupljeno oko 25.500 KM, nakon čega je kupljena oprema.

Prema njenim riječima, potpisan je i sporazum o saradnji između Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske i udruženja Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Kanade uz logističku podršku “Srpske bratske pomoći za Kanadu”.

“Služba transfuzije Bolnice `Srbija` intenzivno radi na povećanju broja uzetih jedinica krvi svake godine, jer je to lijek koji nema alternativu i koji je potreban za liječenje pacijenata odnosno stanovnika Sarajevsko-romanijske regije”, rekla je Lukićeva novinarima.

Ona je navela da udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Kanade postoji 23 godine, te da bolnica “Srbija” nije prva zdravstvena ustanova kojoj su njihovi članovi pomogli.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com