Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Tamara Tošić najmlađi penjač na ferati Sokolov put

Autor: Filter/Mira Kostović

U Istočnom Sarajevu je 7. aprila 2024. godine postavljen zanimljiv rekord.

Naša sugrađanka Tamara Tošić (9), postala je najmlađi penjač koji je prešao via feratu Sokolov put na Crvenim stijenama na Romaniji.

Tamara je feratu prešla sa svojim tatom Igorom, koji je jedan od licenciranih vodiča na ovoj planinskoj atrakciji.

Kako nam je Igor rekao, prelazak je bio Tamarina želja za deveti rođendan.

Bio je siguran u svoje znanje, u to da je staza pripremljena a oprema dobra, ali mu kao ocu današnji uspon nije bio jednostavan.

Uz Tamarin osmijeh, saradnju i spretnost sve je prošlo lako, a uspon je bio zabavna avantura koju će pamtiti.

Via ferata “Sokolov put” namijenjena je svim ljubiteljima adrenalina, a prethodno alpinističko iskustvo nije potrebno.

Dužina ferate je 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u Bosni i Hercegovini. Visinska razlika koju penjač prelazi je oko 160 metara. Na tom putu očekuje vas mnogo zanimljivih i uzbudljivih dijelova, gdje se uglavnom krećete uz pomoć sajle, pridržavajući se za stope. Ovaj adrenalinski sadržaj će ljubiteljima avanturizma i ekstremnih sportova pružiti veliko uzbuđenje uz maksimalnu sigurnost.

Ferata je dobro i stučno napravljena, pruža odličan adrenalinski osjećaj prolaska Crvenih stijena, koje su do sada bile rezervirane samo za alpiniste. Sve instalacije su dobro postavljene i nije se dogodilo da nema hvatišta za ruke ili gazišta za noge.

Svakako, neiskusnijim planinarima se preporučuje da idu sa planinarima koji imaju iskustvo ili da angažuju lokalne vodiče.

Detaljnije o ferati možete vidjeti OVDJE.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com