Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Сутра су Благовијести

Извор: Срна, Глас Српске

Српска православна црква /СПЦ/ прославиће сутра празник Благовијести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Дјевици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча /Свети Јован Крститељ/, Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Дјевици Марији у Назарету, поздравивши је ријечима: “Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!”

Зачуђеној и уплашеној Дјевици Марији Арханђео објашњава необичан поздрав: “Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина и надјенућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега и даће му Господ Бог престо Давида, оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавијек и царству Његовом неће бити краја”.

На Маријино питање како ће то бити када она не зна за мужа, Арханђео Гаврило одговара: “Дух Свети доћи ће на тебе и сила Вишњега осјениће те. Зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божији”.

Благовијести спадају у ред Богородичних празника, у црквеном календару је означен црвеним словом и непокретан је

Народни обичаји

По народном обичају, на Благовести се устаје рано па чак и у поноћ, или барем у праскозорје, а дан је почињао пјесмом дјевојачком.

Дјевојке би уочи овога дана накупиле сувих гранчица и дрва, од којих је разбуктавана велика ватра, обично на каквом брду или сеоском раскршћу. Уз ватру се веселило и мушко и женско, а понегдје, уз младе, и старији. Било је уобичајено да се ватра на ранилу или букари прескаче. Владало је вјеровање да ће – ко прескочи ову ватру бити заштићен од уједа змије.

Због вјеровања да се на овај дан буде гмизавци из зимског сна, на Благовијести се нису спомињале змије. Уочи Благовијести, дјеца су лупала машицама о гвоздене предмете обилазећи око куће, стаје и тора и викала: „Беж’те змије и гуштери, беж’те змије и гуштери!„ 

Вјеровало се и да се на Благовијести жене не чешљају, као и да не ваља на тај дан правити нове опанке. Добро је на овај дан умити се у ријеци или потоку, а Благовијести нарочито славе жене. Оне које желе пород одлазе у цркве и манастире где су иконе посвећене Благовијестима и моле се Богородици.

Од тог дана почиње сјетва јарих жита и тада се износи сјеме на сунце. Воћари сматрају Благовијести најсрећнијим и најбољим даном за калемљење воћа, а виноградари орезују лозу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com