Fri. May 24, 2024
ћирилица /латиница

Средства за повећање енергетске ефикасности стамбених објеката

Фото: Општина Источно Ново Сарајево

Извор: Срна

Општина Источно Ново Сарајево расписала је данас јавни позив за додјелу 150.000 KМ буџетских средстава за спровођење мјера енергетске ефикасности у стамбеним објектима у власништву демобилисаних бораца, породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, као и чланова породица умрлих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Начелник општине Јован Kатић изјавио је на конференцији за новинаре да се пројекат реализује и сарадњи са општинском Борачком организацијом, са којом имају изузетну сарадњу, а што је дио активности бриге о људима који припадају борачким категоријама.

“Максималан износ по апликанту је 3.000 KМ. Пројекат подразумијева замјену кровова, термоизолационих фасада и спољне столарије. Неки од услова је да је лице становник Источног Новог Сарајева и да има пребивалиште на адреси објекта за која се траже средства”, прецизирао је Kатић.

Он је позвао све грађане који испуњавају услове јавног позива да се пријаве и добију средства и да на тај начин олакшају адаптацију својих стамбених објеката, што је подићи и квалитет њихових живота.

Према његовим ријечима, предност имају породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, демобилисани борци од прве до пете категорије, који ће добити највећи број бодова, а у обзир ће бити узет и њихов социјални статус.

Kатић је нагласио да ће комисију чинити чланови општинске Борачке организације и радници Општинске управе, те да ће ранг-листа транспарентно бити објављена.

Он је подсјетио и да је у првом јавном позиву за систематске прегледе бораца прегледано њих 150, те најавио да ће у сљедећој седмици ће бити објављен нови јавни позив, с обзиром да се то показао као добар и користан пројекат за борачку популацију са овог подручја.

Предсједник општинске Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је да је овај пројекат само наставак добре сарадње са Општинском управом и начелником Kатићем.

Тушевљак је истакао да ће комисија приликом разматрања пријава радити у складу са правилником, како би бодовање било извршено коректно и да они који имају највише бодова и добију помоћ.

“Са Општинском управом имамо низ започетих пројеката, као што је израда пројектне документације за спомен-собу. У току је и пројектовање централног спомен-обиљежја православног крста које ће бити постављен на кружни тог у Улици Стефана Немање. Ове године биће завршена и спомен-плоча за 256 погинулих бораца са Враца, Kовачића и Грбавице”, навео је Тушевљак.

Он је рекао да су са средствима која добијају из буџета општине генерално задовољни, с тим да би она могла бити и већа с обзиром да је доста бораца обољело и да се лијече ван Болнице “Србија”, те одлазе у Бањалуку и друге центре, па и у Србију.

Јавни позив је објављен данас на веб-страници општине и трајаће 30 дана.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com