Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Promovisana knjiga “Život u ratu”, akademika Mirka Šošića

Izvor: Srna

U Istočnom Novom Sarajevu promovisana je knjiga akademika Mirka Šošića “Život u ratu /Doktori u ratu/”, koja govori o ratu iz ugla bolesnika koje je liječio u tom periodu i o njegovom protivljenju ratu.

Šošić je rekao novinarima da u knjizi govori većinom o ljudima žrtvama rata s namjerom da ukaže na besmisao rata i stradanja ljudi.

“Iz rata izlaze junaci, heroji, a rijetko kada se pominju oni koji su žrtve rata, oni koji ostaju kao amputirci, invalidi i koji ginu”, naveo je Šošić.

On je dodao da je pokušao da te ljude pokaže u punom svjetlu, sa iskrenom namjerom da javnosti prikaže da rat nije pjesma i herojstvo već žrtve.


U prvom dijelu knjige autor je dao kraće autobiografske fragmente iz djetinjstva u vezi sa Drugim svjetskim ratom i sve je opisano onako kako je viđeno očima djeteta.

Recenzent knjige “Život u ratu” Branko Letić kaže da je riječ o uzbudljivom dokumentarnom rukopisu, o kojem se sa aspekta književnosti može govoriti kao uzornom memoarskom djelu, lijepo pisanom, u kojem je autor izuzetno darovit pripovjedač koji plijeni pričom.

On kaže da je ovo uzorno memoarsko štivo, ali prije svega dokument koji je akademik Šošić pisao kao prilog kulturi pamćenja.

“Da se ne zaboravi ni događaj, ni ljudi sa kojima je bio u doticaju. U ratu je doktor Šošić spasavao ranjenike, ljude smrtno ranjene, a poslije rata, sa ovom knjigom on zapravo spasava te iste ljude i kolege i vrijeme od zaborava”, kaže Letić.

Izdavač knjige je Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a direktor ove ustanove Nataša Kulašinac navela je da djelo “Život u ratu” daje znatan doprinos kulturi sjećanja na prethodna dva rata.

“On je dao poseban osvrt na protekli Odbrambeno-otadžbinski rat gdje je opisao stanje u kojem su se nalazili ljekari, ranjenici, izbjegla lica i sve ono što su prolazili izbjegavši iz Sarajeva i kada su došli u ratnu bolnicu `Koran`”, navela je Kulašinčeva.

Ona je dodala da će knjiga biti predstavljena u Narodnoj biblioteci “Branko Čučak” na Han Pijesku i širom Republike Srpske.

Promociju je organizovala Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com