Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Проглашењем најбољих завршен фестивал поезије за дјецу и младе

Извор: Срна

У Источном Сарајеву данас је проглашењем побједника конкурса и уручењем диплома завршен дводневни 22. Међународни фестивал поезије за дхецу и младе под мотом “Свјетлост језика”, у организацији “Форум театра” Источно Сарајево.

Умјетнички директор “Форум театра” Источно Сарајево Витомир Митрић рекао је новинарима да су на конкурс стигли добри радови и да су изабрани најбољи, а четири награђена ученика из Источног Сарајева на затварању манифестације су читала поезију, као и пјесници учесници манифестације.

Митрић је навео да је програм реализован у Kултурном центру Источно Ново Сарајево за ученике основних школа “Свети Сава” и “Петар Петровић Његош”, а дио програма под називом “Пјесници у школама” одржан је у основним школама на подручју Источне Илиџе “Алекса Шантић” у Војковићима и “Јован Дучић” у Kасиндолу уз учешће пјесника Маријане Петронић која је промовисала нову књигу “Форе и метафоре”.

Он је навео да је радове који су пристигли на овогодишњи конкурс оцјењивала магистар књижевно-историјских наука Данијела Мрда.

“Њена је оцјена да су радови добри и сугерисала је школама да озбиљније приступе овом конкурсу и на неки начин подстичу дјецу да пријављују радове”, рекао је Митрић.

У категорији средњих школа прво мјесто освојио је Дејан Јовичић из Средњошколског центра “Михаило Петровић Алас” из Угљевика, друго мјесто Давид Рајић из Средње школе “28. јуни” из Источног Новог Сарајева, а треће мјесто Даница Ивановић из Електротехничке школе из Бањалуке.

Рајић је на конкурсу учествовао са три пјесме и све су освојиле друго мјесто.

“Увијек ми је била жеља да објавим збирку пјесама. Пишем од деветог разреда основне школе, до сада имам око 10 пјесама и волим националне теме”, рекао је Рајић.

У категорији ученика од првог до петог разреда, прво мјесто освојио је Вања Шушњић из ОШ “Петар Петровић Његош” из Источне Илиџе, друго мјесто Софија Тановић из ОШ “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева, а треће мјесто Огњен Перић из ОШ “Ђура Јакшић” Јелашница, Србија.

Првонаграђени Шушњић, ученик четвртог разреда, рекао је да воли да чита и да га је то мотивисало да напише пјесме, а љубав према писању открио је у другом разреду.

Ученица четврог разреда Софија Тановић рекла је да је задовољна постигнутим, да је ово њена прва награда и да би вољела да их буде још.

У категорији ученика од шестог до деветог разреда прво мјесто освојила је Бланка Чукић из ОШ “Ристо Ратковић” из Бијелог Поља из Црне Горе, друго мјесто Стефан Татар из ОШ “Његош”, Цетиње и треће мјесто Николина Пејић из ОШ “Свети Сава” из Источног Новог Сарајава.

У категорији млади пјесници прво мјесто припало је Ањи Марјановић из Београда, друго мјесто Теодори Kовач из Херцег Новог и треће мјесто Борису Ђорему из Источног Сарајева.

Овогодишња манифестација посвећена је Миловану Данојлићу пјеснику који се огледао готово у свим облицима књижевног стваралаштва, изузимајући драму, писао је поезију, прозу, есејистику и књижевну критику.

Данојлић је објавио више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику. Приредио је и превео велики број књига из књижевности за дјецу.

На фестивалу су учествовали пјесници Тоде Николетић, Дејан Алексић, Мирко Вуковић, Мирослав Цера Михаиловић, Јово Чулић, Раденко Kела и Маријана Петронић.

Премијерно су изведене пјесме Милована Данојлића у обради и музичком извођењу Бранимира Росића.

Манифестацију су подржали Министарство цивилних послова у Савјету министара, Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com