Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Odata počast poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske sa Ilidže

Izvor: Srna

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama služen je pomen poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske sa Ilidže, povodom obilježavanja Dana odbrane ove opštine.
Zamjenik predsjednika Predsjedništva Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac podsjetio je da je na današnji dan 1992. godine izvršen mučki, najžešći napad na srpski narod Ilidže.

Tada je, kako je rekao, poginulo 12 boraca, a osam je oteto iz transportera na aerodromskoj pisti i ubijeno na zvjerski način, za šta do danas niko nije odgovarao.

“Kakav je Sud i Tužilaštvo BiH sigurno niko neće ni odgovarati, jer ne rade ništa. Što se tiče mene i Boračke organizacije, mogu se ujutru ugasiti”, dodao je Šehovac.

On je podsjetio da je najžešći napada bio na centralni dio Ilidže koju su junački odbranili mještani, a ne dobrovoljci, kao što federalni mediji i čaršijska politika pokušavaju da prikažu.

“Nijedan ratni zločin nije počinjen sa naše strane, nego je samo odbranjena teritorija tadašnje Srpske Ilidže”, istakao je on i dodao da su samo branili svoje kuće i porodice.

On je podsjetio da je drugi napad na Ilidžu bio je 14. maja 1992. godine.

“Republika Srpska treba prozvati grad Istočno Sarajevo gradom herojem i časnim srpskim bastionom”, poručio je Šehovac.

Šehovac je rekao da su na području opštine Ilidža poginula 1.064 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, iz Hrasnice i sa Igmana.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da svake godine tokom obilježavanja skreću pažnju da je Republika Srpska prilikom svog stvaranja branjena baš u Srpskom Sarajevu na dijelovima teritorije koji, nažalost, danas ne pripadaju Srpskoj, a koji su herojski i vojno odbranjeni.

Božović je rekao da su se vojnici Vojske Republike Srpske i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ponašali u skladu sa svim Ženevskim konvencijama.

“Možemo se pohvaliti tim junačkim, herojskim i vojničkim podvigom koji su napravili na Sarajevsko-romanijskom ratištu, a posebno na Ilidžanskom ratištu”, istakao je Božović.

Predstavnici Boračke organizacije, opštine Istočna Ilidža i porodice poginulih danas su položili cvijeće na spomen-obilježja pripadnicima Policijske stanice Kula i Oklopnog bataljona na Dobrinji četiri.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 19.00 časova premijerno će biti prikazan dokumentarni film pod nazivom “Ilidža 22. april 1992. godine”.

Film donosi priču o hrabrosti i žrtvama Srba tada Srpske Ilidže koji su tog dana odbranili svoj narod i teritoriju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com