Fri. May 24, 2024
ћирилица /латиница

Одата почаст погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске са Илиџе

Извор: Срна

У Цркви Светог Василија Острошког на Вељинама служен је помен погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске са Илиџе, поводом обиљежавања Дана одбране ове општине.
Замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације “Илиџански борац” Горан Шеховац подсјетио је да је на данашњи дан 1992. године извршен мучки, најжешћи напад на српски народ Илиџе.

Тада је, како је рекао, погинуло 12 бораца, а осам је отето из транспортера на аеродромској писти и убијено на звјерски начин, за шта до данас нико није одговарао.

“Какав је Суд и Тужилаштво БиХ сигурно нико неће ни одговарати, јер не раде ништа. Што се тиче мене и Борачке организације, могу се ујутру угасити”, додао је Шеховац.

Он је подсјетио да је најжешћи напада био на централни дио Илиџе коју су јуначки одбранили мјештани, а не добровољци, као што федерални медији и чаршијска политика покушавају да прикажу.

“Ниједан ратни злочин није почињен са наше стране, него је само одбрањена територија тадашње Српске Илиџе”, истакао је он и додао да су само бранили своје куће и породице.

Он је подсјетио да је други напад на Илиџу био је 14. маја 1992. године.

“Република Српска треба прозвати град Источно Сарајево градом херојем и часним српским бастионом”, поручио је Шеховац.

Шеховац је рекао да су на подручју општине Илиџа погинула 1.064 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, из Храснице и са Игмана.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да сваке године током обиљежавања скрећу пажњу да је Република Српска приликом свог стварања брањена баш у Српском Сарајеву на дијеловима територије који, нажалост, данас не припадају Српској, а који су херојски и војно одбрањени.

Божовић је рекао да су се војници Војске Републике Српске и припадници Министарства унутрашњих послова понашали у складу са свим Женевским конвенцијама.

“Можемо се похвалити тим јуначким, херојским и војничким подвигом који су направили на Сарајевско-романијском ратишту, а посебно на Илиџанском ратишту”, истакао је Божовић.

Представници Борачке организације, општине Источна Илиџа и породице погинулих данас су положили цвијеће на спомен-обиљежја припадницима Полицијске станице Кула и Оклопног батаљона на Добрињи четири.

У Културном центру Источно Ново Сарајево у 19.00 часова премијерно ће бити приказан документарни филм под називом “Илиџа 22. април 1992. године”.

Филм доноси причу о храбрости и жртвама Срба тада Српске Илиџе који су тог дана одбранили свој народ и територију.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com