Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Обиљежене три деценије од јуначке погибије капетана Лиздека и војника Кнежевића

Извор: Филтер

Удружење Ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса данас је обиљежило 30 година од јуначке погибије команданта батаљона капетана Недељка Лиздека и војника Сретена Кнежевића, који су животе положили на Босанској међи 7. априла 1994. године.

Из Удружења Ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса подсјећају да су у том периоду снаге ВРС изводиле операцију “Звијезда-94” у рејону Горажда.

“Из 1. корпуса тзв. АБиХ су покушали да на правцу Трескавица-Гребак-Горажде пошаљу испомоћ људства у одбрани Горажда, које је било пред падом. Била је ово акција коју је непријатељска страна спроводила под кодним називом „Курир“. Група је уочена 6. априла и кренула је потјера за њом. Наредног дана је лоцирана и у блиској борби разбијена на двије мање групе од којих се једна упутила према Дражином потоку, а друга у село Пијевац. Том приликом је из Трнова упућено појачање у људству, како би се непријатељ спријечио у даљим активностима. На путу према селу Пијевац, на Босанској
међи колона наших возила наилази на засједу, гдје приликом борбе гину Лиздек и Кнежевић”, наводе из Удружења.

Капетан Недељко Лиздек, командант 4. батаљона Војне Полиције СРК ВРС, рођен је 25. новембра 1951. године од оца Богдана и маке Љепосаве у Мокром, општина Пале. Био је осмо дијете у породици.
Основну школу завршава у Мокром и уписује средњу војну школу у Сарајеву, касарна “Маршал Тито”. Послије завршене војне школе добија чин водника и распоређен је на прву дужност коју обавља у Славонској Пожеги, гдје је провео девет мјесеци.
Наредна дужност га враћа у Сарајево, касарна “Јајце” гдје је послије шест мјесеци прекомандован у 288. батаљон Војне Полиције (ЈНА), који је био смјештен у касарни “Виктор Бубањ”. У 4. (288) батаљону ВП је обављао дужности командира одјељења и командира вода, те је био референт за сузбијање криминалитета у крим служби.
По избијању рата, Лиздек је заједно са својим саборцима 24. маја 1992. године напустио касарну “Виктор Бубањ” и учествовао у формирању 4. батаљона Војне полиције ВРС.
У 4. батаљону је обављао дужност замјеника команданта батаљона, а на чело батаљона долази у августу 1993. године.
Капетан Лизек је погинуо 07. априла 1994. године у акцији ликвидације диверзантско- терористичке групе на Босанској међи.
Иза себе је оставио супругу Љубицу, те синове Милорада и Миломира.
Одликован је медаљом Заслуга за народ и орденом Милоша Обилића.


Војник Сретен Кнежевић био је дипломирани инжењер геодезије. Као асистент је радио на Грађевинском факултету у Сарајеву. Одликован орденом Његоша 3.реда.


Представници Удружења данас су у част свих бораца који су уградили животе у темеље Републике Српске положили цвијеће на централни крст војничког гробља Нови Зејтинлик. Обишли су такође и гробове својих прерано преминулих сабораца поручника Беатовић Горана, замјеника команданта батаљона и поручника Крсмановић Срђана.

Ветерани нису заборавили ни свог пуковника Алексу Крсмановића, помоћника команданта за позадину СРК, те су и на његов гроб положили цвијеће.
Цвијеће на гроб капетана Лиздека су такође положиле и делегације Борачке организације Пале и Удружење Бели вукови.

Фото: Драган Пјевић

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com