Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Na Jahorini konferencija o reformama sektora javnih vodnih usluga

Izvor: Srna

Na Jahorini je otvorena trodnevna međunarodna konferencija posvećena neophodnim reformama sektora javnih vodnih usluga kojim će biti obezbijeđena finansijska stabilnost i samoodrživost vodovodnih preduzeća.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vodovodi Republike Srpske” Ljubiša Lalović rekao je da je temelj reforme donošenje zakona o vodnim uslugama.

“Vlada Republike Srpske je prije više od godinu dana donijela program uređenja sektora vodnih usluga, sa nizom aktivnosti, a čija će implementacija doprinijeti rješavanju problema s kojima se suočavaju vodovodna preduzeća”, rekao je Lalović novinarima.

Lalović je rekao da će na konferenciji biti teme o vodosnabdijevanju, odvođenju i prečišćavanju otpadnih voda.

On je rekao da je ovo 23 konferencija o održivom razvoju u sektoru vodnih usluga.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je uvjerenje da će se na konferenciji doći do dogovora o unapređenju vodovodnog sistema.

“Dugo se govori o reformi u oblasti vodnih usluga, pominje se i nova tarifna metodologija koja ide u pravcu novog obračuna vodnih usluga. Preduzeća na području Istočnog Sarajeva dosta su napredovala u toj oblasti”, rekao je Ćosić i dodao da je uredna isporuka vode na području grada.

On je naveo da bi konferencija trebalo da identifikuje strateške prioritete u sektoru javnih vodnih usluga, u skladu sa ciljevima koji se odnose na makroekonomsku stabilnost i samoodrživost, što će olakšati postizanje standarda, ciljeva i zadataka javnog vodnog sektora na dugoročni period.

Goran Štefetić iz UNDP-a rekao je da je sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ pokrenuta sveopšta reforma u sektoru vodosnabdijevanja.

“Pri kraju su pisanja zakona o vodnim uslugama u Republici Srpske i FBiH. Njihovim usvajanjem poboljšaće se situacija naročito u sektorim akoji su zaduženi za pružanje vodnih usluga”, rekao je Štefetić.

Organizator konferencije je Udruženje “Vodovodi Republike Srpske”, a generalni pokrivitelj grad Istočno Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com